Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák
včera 20. září 2024 v 7:58
Čas čtení 0:49

Zažij město jinak! Stovky českých ulic o víkendu oživí unikátní sousedské slavnosti

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Zažij město jinak! Stovky českých ulic o víkendu oživí unikátní sousedské slavnosti
Zdroj: Zažít město jinak / Propagační materiál

V sobotu 21. září se v Česku uskuteční již 19. ročník tradičních sousedských slavností s názvem Zažít město jinak. Mottem letošního ročníku je „Zpomal.“

Ulice, dvorky, parky, proluky a náměstí v českých městech se díky pořadatelům ze spolku AutoMat promění v přátelský veřejný prostor pro všechny. „Sousedské slavnosti Zažít město jinak se tradičně konají třetí zářijovou sobotu v rámci Evropského týdne mobility a následujícího mezinárodního Dne bez aut. Umožní sousedům a sousedkám poznat svou zdánlivě známou ulici v jiném kontextu,“ říká Barbora Hradečná z AutoMatu. 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Zažít město jinak (@zazitmestojinak)

Letošní heslo „Zpomal“ odkazuje nejen k pauze v rámci našeho hektického životního stylu, ale také k tématu zklidnění dopravy ve městech. Motto podle organizátorů přímo vybízí k tomu, zastavit se na sousedské poklábosení a občerstvení, případně seznámení se s novými sousedy a jejich příběhy. 

„Můžete ukázat dětem, jaké to je, když ulice patří jim, a nikoliv pouze automobilové dopravě. Zamyslet se nad bariérami ve veřejném prostoru pro starší lidi, lidi s handicapem či specifickými potřebami,“ dodává Hradečná. 

14. srpna 2024 v 8:04 Čas čtení 0:35 Zírání je taky obtěžování. Kampaň v pražské MHD ukazuje cestujícím, jak na něj reagovat Zírání je taky obtěžování. Kampaň v pražské MHD ukazuje cestujícím, jak na něj reagovat

Konání ovlivní povodně

Několik měst se kvůli nedávným povodním rozhodlo přistoupit ke zrušení akce. Jedná se o Bílovice nad Svitavou a Ostravu, naopak v Broumově se vedení města rozhodlo slavnosti uspořádat. Organizátoři a organizátorky z Kutné Hory a Nového Jičína plánují poslat výtěžek z akce do míst, kde je potřeba pomoci. Program dalších lokalit se může podle pořadatelů operativně měnit.

Domů
Sdílet
Diskuse