Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 25 Kč 😱
ČTK
dnes 24. září 2024 v 13:19
Čas čtení 0:57

AKTUÁLNĚ: Fiala chce Bartoše pryč z vlády

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
AKTUÁLNĚ: Fiala chce Bartoše pryč z vlády
Zdroj: Česká pirátská strana / volně k užití

Na post ministra pro místní rozvoj by podle Petra Fialy měli Piráti navrhnout nového kandidáta.

Aktualizovali jsme.

Premiér Petr Fiala (ODS) navrhne ke 30. září prezidentu Petru Pavlovi odvolání Ivana Bartoše (Piráti) z funkce vicepremiéra pro digitalizaci a ministra pro místní rozvoj.

Svůj krok vysvětlil tím, že Bartoš podle něj není schopný manažersky dotáhnout digitalizaci stavebního řízení do úspěšného konce. Od středy bude mít digitalizaci na starost tým v čele s ministrem dopravy Martinem Kupkou (ODS).

Koalici končit nechce

Fiala uvedl, že je spokojený s prací ostatních pirátských ministrů a své rozhodnutí nepovažuje za vypovězení koaliční smlouvy. Piráty žádá, aby předložili svého kandidáta na nového ministra pro místní rozvoj, který funkci manažersky zvládne. O svém rozhodnutí, ke němuž definitivně dospěl po dnešní ranní schůzce s Bartošem, informoval předem koaliční partnery i prezidenta Petra Pavla.

Fiala uvedl, že si lidsky i osobně Bartoše váží a vždy se na něj mohl spolehnout. „Toto rozhodnutí nedělám s lehkým srdcem, ale digitalizace je klíčový projekt pro modernizaci českého státu a nemůžeme si dovolit žádné další průtahy,“ konstatoval. Jako člověk odpovědný za naplňování programového prohlášení a fungování vlády nevidí nyní jiné řešení, než výměnu ministra.

7. června 2023 v 12:00 Čas čtení 2:18 „Piráti jsou ve vládě z milosti,“ říká politolog k vyloučení Michailidu z vedení strany „Piráti jsou ve vládě z milosti,“ říká politolog k vyloučení Michailidu z vedení strany

Po minulém jednání vlády, kde se digitalizace probírala, a následně dnešní schůzce s Bartošem nabyl Fiala jistotu, že Bartoš není schopný digitalizaci dotáhnout do konce. "Myslím, že si ani nepřipouští, v jakém reálném stavu ten proces digitalizace stavebního řízení je," míní Fiala. Premiér dodal, že Bartošovi opakovaně dával čas na vyřešení situace, ale úspěšný konec je v nedohlednu. Fiala své rozhodnutí oznámil na vládním briefingu.

Domů
Sdílet
Diskuse