Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 25 Kč 😱
Anna Vondráková
dnes 28. září 2024 v 12:22
Čas čtení 0:50

VIDEO: Aktivisté znovu chrstli polévku na obraz Vincenta van Gogha

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
VIDEO: Aktivisté znovu chrstli polévku na obraz Vincenta van Gogha
Zdroj: Unsplash/Falco Negenman/volně k užití

K incidentu došlo jen dvě hodiny poté, co byly jiné dvě aktivistky odsouzeny za podobný čin.

Jejich cílem se tentokrát staly obrazy Slunečnice z roku 1888 a 1889, které byly vystaveny v Národní galerii v Londýně. Aktivisté na ně vylili oranžově zbarvenou polévku. Všechny tři pachatele policie už zadržela. Galerie uvedla, že obrazy prošly pečlivou kontrolou a naštěstí nebyly nijak poškozeny, informuje BBC.

28. září 2024 v 8:31 Čas čtení 6:43 Mluvili jsme s Češkou, která studuje v bombardovaném Bejrútu. „Veškeré zprávy a telefonáty končíme větou ‚stay safe‘.“ Mluvili jsme s Češkou, která studuje v bombardovaném Bejrútu. „Veškeré zprávy a telefonáty končíme větou ‚stay safe‘.“
28. září 2024 v 10:31 Čas čtení 1:16 Daniel Radcliffe uctil památku zemřelé Maggie Smith. Přečti si jeho dojemná slova Daniel Radcliffe uctil památku zemřelé Maggie Smith. Přečti si jeho dojemná slova
28. září 2024 v 10:11 Čas čtení 0:32 Město v Německu nabízí lidem bydlení zdarma. Starosta chce, aby přicházeli zejména mladí Město v Německu nabízí lidem bydlení zdarma. Starosta chce, aby přicházeli zejména mladí

Jen dvě hodiny před tímto incident přitom soud poslal za mříže dvě aktivistky, které se v říjnu 2022 dopustily stejného činu. Phoebe Plummer si odpyká za mřížemi dva roky, její spolupachatelka Anna Holland ve vězení stráví 20 měsíců.

Video z útoku zveřejnila sama organizace Just Stop Oil. Na záběrech je vidět, jak trojice protestujících otevírá a následně vylévá plechovky s polévkou na umělecká díla. Lidé okolo činu jen šokovaně přihlíží a snaží se aktivisty od činu odradit. 

„Lidé jsou ve vězení za to, že požadují zastavení těžby ropy a plynu. Budoucí generace budou tyto vězně považovat za ty, kteří stáli na správné straně dějin,“ prohlásili ještě zástupci organizace poté, co obrazy polili.

Domů
Sdílet
Diskuse