Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Marie Valentová ČTK
dnes 9. října 2024 v 8:55
Čas čtení 1:00

„Je to nefér. To jsem chtěl napravit.“ Petr Pavel vysvětluje, proč navrhl „odměnu“ pro první dámu

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
„Je to nefér. To jsem chtěl napravit.“ Petr Pavel vysvětluje, proč navrhl „odměnu“ pro první dámu
Zdroj: Twitter / Petr Pavel

Novela, která by první dámě za její reprezentativní roli po boku prezidenta přiznala jistou finanční náhradu, v posledních dnech rozdělila Česko. To chce teď prezident napravit a do emotivní debaty přinesl vlastní vysvětlení.

„Cítím potřebu se k této věci vyjádřit. První dáma, stejně jako prezident, slouží této zemi,“ zahajuje svoje vysvětlení Petr Pavel ve videu, které v úterý večer zveřejnil na síti X.

„S tím jsou spojené výdaje. A já považuji za správné, aby i výdaje první dámy za její podíl na službě této zemi byly správným způsobem oceněny,“ pokračuje prezident. 

Naráží tak na skutečnost, že náhrady, o kterých je v novele řeč nejsou platem pro první dámu. Jsou pouze finanční kompenzací za výdaje, které první dáma musí vynakládat, aby plnila svou roli důstojně, podle protokolu i očekávání veřejnosti. Dosud si například na reprezentačních cestách, kde nedoprovázela manžela, musela hradit vlastní ubytování. I když šlo o diplomatickou záležitost. 

9. října 2024 v 7:00 Čas čtení 3:43 Proč by si první dáma zasloužila vlastní rozpočet? Shrnujeme, co její role obnáší Proč by si první dáma zasloužila vlastní rozpočet? Shrnujeme, co její role obnáší

„Není správné, aby doba, kterou první dáma stráví službou, nebyla započítána do důchodu, aby jí nebylo hrazeno zdravotní a sociální pojištění. To je nefér a to jsem chtěl napravit. Nikdy jsem nežádal navýšení finančních prostředků. Naopak, můj návrh zněl, aby část mých náhrad byla snížena a převedena na manželku, tak aby mohla plnohodnotně vykonávat svoji práci a nebyla závislá na manželovi,“ uzavřel Pavel. 

Základní plat prezidenta pro letošní rok činí 341 200 korun a víceúčelová paušální náhrada 317 500 Kč. V novele, která je teď v připomínkovém řízení, je víceúčelová paušální náhrada výdajů spojených s výkonem povinností partnerky či partnera hlavy státu stanovená na 30 procent náhrad výdajů prezidenta či prezidentky, což by bylo 95 250 Kč.

9. října 2024 v 9:47 Čas čtení 1:01 Čtrnáct amerických států žaluje TikTok. Vědomě prý pustoší psychické zdraví dětí Čtrnáct amerických států žaluje TikTok. Vědomě prý pustoší psychické zdraví dětí
Domů
Sdílet
Diskuse