Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Anna Vondráková
dnes 11. října 2024 v 15:34
Čas čtení 0:39

Podle nové zprávy OSN žijí lidé stále déle. Průměrný věk dožití se opět zvýšil

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Podle nové zprávy OSN žijí lidé stále déle. Průměrný věk dožití se opět zvýšil
Zdroj: Unsplash.com

Jde především o důsledek dvou faktorů: snižování porodnosti a zlepšování zdravotního stavu.

„Stárnutí se dotýká všech částí ekonomiky a společnosti, od zdravotní péče a vzdělávání až po zaměstnanost a daně,“ připomíná na svých stránkách Český statistický úřad. Odborníci z OSN také upozorňují, že stárnutí je potřeba vnímat šířeji než jen jako soubor oddělených problémů týkajících se jedné skupiny.

„Stárnutí populace je nevyhnutelným důsledkem demografického přechodu - historického posunu ke klesajícímu počtu porodnosti a úmrtnosti, které přináší období rychlého nárůstu počtu obyvatel a nakonec i stárnutí populace, která se na celkovém počtu obyvatel podílí mnohem více,“ píše ve zprávě OSN.

Podle dat ČSÚ k 31.12.2023 je v České republice přes 2 200 000 obyvatel ve věku nad 65 let, tvoří tak přes 20,5 procenta obyvatel. Průměrný věk obyvatel vzrostl na 42,8. Jde tak o posun o osm desetin oproti datům z roku 2016. 

Domů
Sdílet
Diskuse