Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Anna Vondráková
dnes 11. října 2024 v 17:43
Čas čtení 0:48

V Brně řádí štěnice. Dostaly se už i na vysokoškolské koleje

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
V Brně řádí štěnice. Dostaly se už i na vysokoškolské koleje
Zdroj: freepik/wirestock/volně k použití

Život znepříjemňují obyvatelům domu v Zderadově ulici nedaleko centra Brna. Údajně se ale objevily i na kolejích Masarykovy univerzity.

„Určitě je tady má víc než polovina lidí. Je to hrozné, bojíte se chodit po chodbách, do výtahu, pozvat si přátele,“ uvedl pro Českou televizi jeden z obyvatelů zasaženého domu. Situaci už řeší vedení magistrátu. Mluvčí Filip Poňuchálek upřesnil, že už kontaktovali odbornou firmu a také krajskou hygienickou stanici.

Odborníci ale upozorňují, že se škůdců jen tak nezbaví. V domě už zasahovali devětkrát, zatím stále neúspěšně. „Štěnice vykazují vysoký stupeň odolnosti vůči všem přípravkům, i těm profesionálním,“ vysvětlil majitel odborné firmy Radomír Kopr.

8. května 2024 v 13:17 Čas čtení 0:59 Cestující RegioJetu zažili netradiční cestu. Pustily se do nich štěnice Cestující RegioJetu zažili netradiční cestu. Pustily se do nich štěnice
22. října 2023 v 15:00 Čas čtení 3:19 Víš, jak často si musíš měnit povlečení? Kvůli těmto chybám mají lidé podrážděnou kůži a problémy se štěnicemi Víš, jak často si musíš měnit povlečení? Kvůli těmto chybám mají lidé podrážděnou kůži a problémy se štěnicemi
2. srpna 2023 v 13:47 Čas čtení 0:43 Na Strahovských kolejích se nedaří vypudit štěnice, podle studentů tam stále zůstávají Na Strahovských kolejích se nedaří vypudit štěnice, podle studentů tam stále zůstávají

Problém se štěnicemi řeší i Masarykova univerzita, od září se na kolejích objevily už tři případy. Na problém upozornil jeden ze studentů. „Nám se na kolejích čas od času stane, že se tam tito paraziti objeví. Nejčastěji se to stává v době, kdy studenti hromadně přijíždějí,“ popsal mluvčí univerzity Radim Sajbot. Na kolejích už prý také zasahovala odborná firma.

Štěnice domácí dorůstají do velikosti tří až osmi milimetrů, mají tři páry nohou a ploché tělo. Jejich barva je proměnlivá, v průběhu jejich vývoje se mění od téměř průsvitné, přes červenou po napití krví, až po hnědočernou v dospělosti. Štěnice neumí létat, zato dokážou velmi rychle lézt. Za minutu zvládnou překonat až vzdálenost jednoho metru.

Domů
Sdílet
Diskuse