Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Vincenc Novák
včera 27. října 2024 v 7:25
Čas čtení 1:11

Finanční situace mladých Čechů a Češek je neúprosná. Na průměrnou mzdu dosáhne jen zlomek z nich

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Finanční situace mladých Čechů a Češek je neúprosná. Na průměrnou mzdu dosáhne jen zlomek z nich
Zdroj: Unsplash/Wasa Crispbread/volně k užití

Až polovina Čechů a Češek mezi 18. a 35. rokem života má práci na plný úvazek. Přesto však ani třetina z nich nedosáhne na průměrnou mzdu.

Nejnovější data ukázal průzkum společnosti Young Money Matters, o kterém informoval server iDnes.cz. V době jeho vzniku se průměrná mzda v Česku pohybovala okolo 46 tisíc korun hrubého.

4. října 2024 v 7:00 Čas čtení 0:32 Mrkni do peněženky. Možná v ní máš vzácnou dvousetkorunovou bankovku za statisíce Mrkni do peněženky. Možná v ní máš vzácnou dvousetkorunovou bankovku za statisíce

Až 60 procent mladých lidí v Česku však měsíčně vydělává nižší částku. Na průměrnou mzdu pak dosáhne 27 procent dotázaných. Vyšší výdělek pak měsíčně pobírá pouhých 13 procent mladých. 

Za co utrácejí? 

Průzkum se zaměřil také na jednotlivé oblasti, do kterých vydělané peníze mladých lidí putují. Až čtvrtinu měsíčního příjmu mladí v průměru utratí za jídlo. Na druhém místě se pak umístil nájem a úspory, kam putuje shodně 14 procent výdělku. Poté následují volnočasové aktivity s 12 procenty a veřejné služby (11 procent). 

Mladí lidé v průzkumu odpovídali také na otázky týkající se výše jejich úspor. Přes třicet procent respondentů by s ušetřenými penězi vyžili nejvýše jeden měsíc, další čtvrtině by pak úspory vydržely na jeden až dva měsíce. Pouze 20 procent dotázaných uvedlo, že mají na svém kontě našetřeny finanční prostředky na tři až pět měsíců dopředu. Šest nebo více měsíčních příjmů by pak pokryly úspory 23 procent dotázaných. 

15. října 2024 v 17:48 Čas čtení 1:04 Stát prodává majetek. Od liberecké policie si můžeš koupit bong Stát prodává majetek. Od liberecké policie si můžeš koupit bong

Mladí lidé a bydlení

Leckoho by mohl překvapit relativně nízký podíl peněz, které mladí lidé vydávají na výdaje spojené s bydlením. Jen v Praze se průměrné nájemné čtyřicetimetrového bytu šplhá k téměř 15 tisícům korun měsíčně. V poslední době zdražuje také bydlení na univerzitních kolejích. 

S odlišným zjištěním přišel nedávný výzkum ČTK, z nějž vyplývá, že mladí Češi a Češky mezi 25 a 35 lety vydají měsíčně na nájem mnohem vyšší částku než lidé ve většině států západní Evropy. Příkladem je nájemné bytu ve velikosti 60 metrů čtverečních, které vychází na téměř 40 procent mediánu české hrubé mzdy. 

25. října 2024 v 7:00 Čas čtení 3:03 Skandinávie má překvapivý trend. Mladí muži tu stále víc odcházejí do kláštera, může za to manosféra i covid Skandinávie má překvapivý trend. Mladí muži tu stále víc odcházejí do kláštera, může za to manosféra i covid

Levněji tak mladí lidé bydlí například v Německu, Rakousku nebo Francii. Naopak, více než Češi musí na své bydlení vynaložit mladí obyvatelé Itálie. 

Domů
Sdílet
Diskuse