Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Veronika Dlesková TASR
12. dubna 2023 20:00
Čas čtení 0:44

Rusko by se zařadilo k Islámskému státu, řekl Pavel o brutálním videu

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Rusko by se zařadilo k Islámskému státu, řekl Pavel o brutálním videu
Zdroj: TASR/AP/Petr David Josek

Pokud by se potvrdila pravost videa, ruští vojáci by se zařadili po bok Islámského státu, uvedl ve středu prezident Petr Pavel. Vyjádřil se tak po jednání Bezpečnostní rady státu, kterého se účastnil.

Český prezident Petr Pavel se ve středu zúčastnil jednání Bezpečnostní rady státu, po němž se vyjádřil k brutálnímu videu, které momentálně koluje po internetu. Na záběrech jsou vidět vojáci v uniformách s bílými stužkami, jak řezají hlavu ještě živému příslušníkovi ukrajinské armády. Bílými stužkami si své uniformy označují ruští vojáci okupující Ukrajinu. O události si můžeš přečíst více v tomto článku

12. dubna 2023 18:44 Čas čtení 1:23 Ruský voják měl nožem uříznout hlavu Ukrajinci. Internetem se šíří děsivá videa, která prý zachycují ruská zvěrstva Ruský voják měl nožem uříznout hlavu Ukrajinci. Internetem se šíří děsivá videa, která prý zachycují ruská zvěrstva

Pravost videa je třeba ověřit

„Pokud by se prokázala pravost toho videa, tak se tím ruští vojáci staví po bok Islámského státu, což bychom asi měli univerzálně odsoudit všichni,“uvedl Pavel. Kreml uznal brutalitu videa, upozorňuje ale na to, že je potřeba ověřit jeho pravost. Na svém webu to píše iDnes„Před očima se nám proměňuje světový řád,“dodal k události premiér Petr Fiala (ODS). 

Osoby zachycené v 1,5minutovém videu mají tváře zakryté maskami. Jeden z nich vede přes vysílačku rozhovor s další osobou a dává pokyny druhému muži, který nožem odřezává zajatci hlavu. Bezpečnostní služba Ukrajiny dnes oznámila, že již zahájila vyšetřování videozáznamu. 

Na video ve středu reagoval také ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Na nic nezapomeneme. Neodpustíme vrahům. Za všechno bude vyvozena právní odpovědnost,“ prohlásil. 

Domů
Sdílet
Diskuse