Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Eduard Starkbauer TASR
12. dubna 2023 18:44
Čas čtení 1:23

Ruský voják měl nožem uříznout hlavu Ukrajinci. Internetem se šíří děsivá videa, která prý zachycují ruská zvěrstva

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Ruský voják měl nožem uříznout hlavu Ukrajinci. Internetem se šíří děsivá videa, která prý zachycují ruská zvěrstva
Zdroj: ČTK/ABACA/AA/ABACA
Citlivý obsah
Článek může obsahovat:
  • produkty a služby určené pro osoby starší 18 let
  • sex, nahotu a jiný nevhodný obsah
  • násilí, krev nebo obsah nevhodný pro citlivé povahy
mám nad 18 let (zobrazit obsah)
zpět na hlavní stránkuZpět

Ukrajina už vraždu zajatce začala vyšetřovat.

Bezpečnostní služba Ukrajiny dnes oznámila, že zahájila vyšetřování v kauze videozáznamu, který zachycuje, jak ruští vojáci odřezávají hlavu ještě živému ukrajinskému zajatci. Video koluje na internetu od úterý a je sdíleno zejména na kontech ruských propagandistů. Informuje o tom TASR s odkazem na BBC, které dodalo, že není schopno prověřit pravost těchto videozáznamů a nezveřejní ani odkazy na ně.


Video zachycuje muže ve vojenských uniformách s bílými stuhami, obvykle používanými k identifikaci příslušníky ruské armády na Ukrajině, jak dekapitují ještě živého muže oblečeného v uniformě s ukrajinskými rozpoznávacími znaky. 

12. dubna 2023 15:29 Čas čtení 0:59 Babiše čeká další soud. Státní zástupce podal odvolání proti rozsudku v kauze Čapí hnízdo Babiše čeká další soud. Státní zástupce podal odvolání proti rozsudku v kauze Čapí hnízdo

Nožem odřezává zajatci hlavu

Osoby zachycené v 1,5minutovém videu mají tváře zakryté maskami. Jeden z nich vede přes vysílačku rozhovor s další osobou a dává pokyny druhému muži, který nožem odřezává zajatci hlavu.


Na záběrech je vidět i to, jak dva lidé ukazují na kameru neprůstřelnou vestu s ukrajinskými znaky. Na uniformě osoby, která je zavražděna, je vidět žlutá stuha používaná ukrajinskou armádou.


Video zachycuje i okolí místa činu –⁠ keře s jasně zelenými listy, takže je možné, že jde o záznam staršího data. Podle webu Rádia Svoboda (RFE/RL) mohlo vzniknout loni v létě. 

Na video ve středu svým videostatusem reagoval také ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Uvedl, že „nikdo na světě nemůže ignorovat, jak snadno tato zvířata zabíjejí“. „Na nic nezapomeneme. Neodpustíme vrahům. Za všechno bude vyvozena právní odpovědnost,“ prohlásil. Zdůraznil, že porážka teroru je nezbytná.


V podobném duchu se už v úterý vyjádřil vedoucí kanceláře ukrajinského prezidenta Andrij Jermak, který sice neobjasnil, proč tento příspěvek napsal, ale některá ukrajinská média naznačila, že jde o reakci na objevení se videa s vraždou.


RFE/RL dodalo, že i bývalý poslanec ukrajinského parlamentu Oleg Cariov, který v Ruskem okupovaném Donbasu na východě Ukrajiny přešel na stranu proruských sil, ve své reakci na platformě Telegram označil odříznutí hlavy ukrajinského vojáka za zločin.

Domů
Sdílet
Diskuse