Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kristýna Dobiášová ČTK
13. dubna 2023 15:37
Čas čtení 0:41

Češka poslala falešnému lékaři skoro 900 tisíc Kč, před podobnými schématy raději varuj svoje příbuzné

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Češka poslala falešnému lékaři skoro 900 tisíc Kč, před podobnými schématy raději varuj svoje příbuzné
Zdroj: Pxfuel/DMCA/volně k užití

Neznámý pachatel během dvou měsíců získal důvěru osmapadesátileté ženy z Hodonínska. Muž měl být údajně německý lékař pracující na misi na Ukrajině, informuje Police ČR na webu.

Muž se se ženou seznámil přes sociální sítě. Rychle se sblížili a muž následně poslal balík s diamantovým prstenem, další šperky i značkovou elektronikou. Litevská celní správa však chtěla za balík vyplatit několik poplatků.

13. dubna 2023 6:00 Čas čtení 5:05 „I když budu víc pracovat, nedostanu víc peněz.“ Zeptali jsme se generace Z na její vztah k práci „I když budu víc pracovat, nedostanu víc peněz.“ Zeptali jsme se generace Z na její vztah k práci

Žena je zaplatila, k jejich uhrazení si sjednala půjčku. Žena poslala celkem 900 tisíc na různé bankovní účty. Situaci zastavili úředníci, kterým přišlo podezřelé, že se žena snaží zřídit další úvěr, tentokrát v hodnotě dvou milionů. Žena jim sdělila, z jakých důvodů jej chce založit. Následně se dozvěděla, že nejspíše naletěla podvodníkovi. Případ oznámila policii.

Podvodníci využívají získané důvěry a vymýšlí si legendy

Z předchozích případů je zřejmé, že scénář tohoto typu podvodu je stejný. Legendy podvodníků jsou postaveny na modelu získání důvěry, často pod záminkou společné budoucnosti. Podvodníci využili například legendy o španělském lékaři, který je nyní na Ukrajině na misi, či že jsou námořníci.

13. dubna 2023 11:00 Čas čtení 6:11 Velký přehled: Smlouva, DPP, DPČ a další. Jaké jsou jejich (ne)výhody a která z nich se ti vyplatí? Velký přehled: Smlouva, DPP, DPČ a další. Jaké jsou jejich (ne)výhody a která z nich se ti vyplatí?

Policie opakovaně nabádá převážně ženy, které kontaktují různí zahraniční nápadníci s žádostí o přátelství, aby byly obezřetné. Nemají například posílat svému „virtuálnímu příteli“ žádné peníze nebo důvěrné informace či osobní údaje včetně kopií dokladů.

Domů
Sdílet
Diskuse