Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
ČTK
26. dubna 2023 v 16:58
Čas čtení 0:38

Česko zařadilo první jméno na svůj sankční seznam. Je jím ruský patriarcha Kirill

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Česko zařadilo první jméno na svůj sankční seznam. Je jím ruský patriarcha Kirill
Zdroj: TASR/AP/Alexander Zemlianichenko

Vnitrostátní sankční seznam České republiky zná své první jméno. Ruský patriarcha Kirill, vlastním jménem Vladimir Michajlovič Gunďajev, z pozice duchovního vůdce prokazatelně schvaluje ruskou invazi na Ukrajině. Uvádí to ministerstvo zahraničních věcí.

Pro patriarchu to znamená například zákaz vstupu do Česka, znemožnění jakýchkoli finančních operací skrze české subjekty nebo zmrazení případného majetku v zemi. „Platí, že pro zařazení jakéhokoli subjektu na sankční list je podmínkou, aby to byla důkladně zdokumentovaná činnost, která narušuje nebo ohrožuje územní celistvost, svrchovanost nebo nezávislost, v tomto případě Ukrajiny,“ uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

Zařazení na vnitrostátní sankční seznam umožňuje vládě takzvaný Magnitského zákon, který vešel v účinnost v lednu. Patriarcha Kirill je podle dokumentu ministerstva zahraničí dlouholetým spojencem ruského prezidenta Vladimira Putina a svým jednáním aktivně podporuje ruskou agresi na Ukrajině. 

24. května 2024 v 8:00 Čas čtení 4:36 Už dávno to není magické místo. Rusové na Bali ve velkém skupují nemovitosti a celé pláže, založili si tu Novou Moskvu Už dávno to není magické místo. Rusové na Bali ve velkém skupují nemovitosti a celé pláže, založili si tu Novou Moskvu

„Kirill využívá svého významného postavení představeného pravoslavné církve a prostřednictvím svých kázání a veřejných vystoupení poskytuje pro ruskou agresi náboženské ospravedlnění a vysvětlení,“ uvádí ministerstvo zahraničních věcí ve zveřejněném dokumentu

Domů
Sdílet
Diskuse