Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová
29. dubna 2023 16:28
Čas čtení 1:14

Chceš změnit obor? Tohle je návod, jak získat až 50 tisíc korun od státu na rekvalifikaci

Kategorie:
Ekonomika
Uložit Uložené
Chceš změnit obor? Tohle je návod, jak získat až 50 tisíc korun od státu na rekvalifikaci
Zdroj: pixabay/CC0/volně k užití

Pokud se chystáš změnit svůj pracovní obor, přečti si návod, jak od Úřadu práce ČR získat finanční podporu na rekvalifikační kurz.

Nedaří se ti najít práci ve svém původním oboru nebo chceš z vlastní vůle změnit profesi, doplnit si kvalifikaci nebo se v nějaké znalosti zdokonalit? Řešením může být rekvalifikační kurz, na který ti Úřad práce ČR přispěje.

„Najděte si rekvalifikační kurz, který Vás zajímá a posune dál na trhu práce. Úřad práce ČR Vám na něj může poskytnout během tří let až 50 tisíc korun,“ informuje Úřad práce ČR na svých webových stránkách.

Pokud už máš vybraný vhodný kurz, je třeba o tom informovat nejbližší kontaktní pracoviště ÚP ČR a vyplnit patřičné formuláře. Doložit je můžeš nejpozději do 14 dní před zahájením kurzu.

27. dubna 2023 6:00 Čas čtení 6:33 Končíš v práci? Přinášíme ti návod, jak zažádat o podporu v nezaměstnanosti Končíš v práci? Přinášíme ti návod, jak zažádat o podporu v nezaměstnanosti

Jak podat žádost?

Základní podmínkou je, že žadatel*ka je v evidenci ÚP ČR jako uchazeč*ka o zaměstnání. Délka evidence přitom nehraje roli.

Žádost můžeš podat osobně na pobočce ÚP ČR. Papírový formulář nalezneš na jeho webových stránkách. Pokud ti ale nevyhovuje otvírací doba ÚP ČR, papírový formulář s ověřeným podpisem můžeš odevzdat na jeho podatelnu buď fyzicky, nebo jej pošleš poštou.

Abys ale měl*a jistotu, že se formulář během distribuce neztratí, o příspěvek můžeš zažádat také elektronicky. A to prostřednictvím datové schránky, identity občana nebo e-mailem s ověřeným elektronickým podpisem. Online formulář nalezneš na tomto odkazu.

28. dubna 2023 6:00 Čas čtení 3:43 Náklady na život v Česku versus u sousedů: Komu z průměrné mzdy zbyde jen 177 korun? Náklady na život v Česku versus u sousedů: Komu z průměrné mzdy zbyde jen 177 korun?

Formuláře mám vyplněné a poslané. Co dál?  

Požadavek pak zamíří k odborné komisi, která vyhodnotí několik základních kritérii. Mezi nimi jsou předpoklady na absolvování kurzu, výkon nové profese a zvýšení šancí uchazeče*uchazečky na pracovní uplatnění. Příspěvek je však možný pobírat jen po dobu, kdy jsi v evidenci ÚP ČR.

Ale pozor, proplacení zvolené rekvalifikace není nárokové. To znamená, že i když splníš všechny podmínky, nemusíš ho dostat. Podání žádosti proto nejprve zkonzultuj přímo s úřadem práce. 

První kroky nezaměstnaných lidí většinou míří na Úřad práce ČR. Co tě tam čeká a nemine? V Refresheru jsme ti přinesli podrobný návod, jak se přihlásit do evidence ÚP ČR a jak si zažádat o příspěvek na nezaměstnanost.
Domů
Sdílet
Diskuse