Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová
2. května 2023 15:05
Čas čtení 1:04

Na daňové přiznání online máš poslední den. Jaká ti hrozí pokuta za pozdní nebo nepodané přiznání?

Kategorie:
Ekonomika
Uložit Uložené
Na daňové přiznání online máš poslední den. Jaká ti hrozí pokuta za pozdní nebo nepodané přiznání?
Zdroj: Freepik/freepik/volně k užití

Pro podání daňového přiznání elektronicky zbývá už jen dnešní den. Vysvětlíme ti, jak na něj a jaké případné sankce ti můžou hrozit.

Termín pro daňové přiznání podané elektronicky letos připadá na úterý 2. května 2023. Tato povinnost se týká daní z příjmů fyzických osob, tedy všech podnikajících osob. 

Formulář daňového přiznání lze vyplnit prostřednictvím portálu MOJE daně a odeslat hned přímo finančnímu úřadu. Přihlásit se do něj je možné například pomocí bankovní identity, občanského průkazu s čipem nebo datovou schránkou.

„Pokud má daňový subjekt nebo jeho zástupce zpřístupněnu datovou schránku, která mu byla zřízena ze zákona, nebo má zákonem uloženou povinnost mít účetní závěrku ověřenou auditorem, je povinen podat daňové přiznání pouze elektronicky ve stanoveném formátu a struktuře,“ uvádí Finanční správa na svých webových stránkách. Jinými slovy, daňové přiznání v elektronické podobě musí být podáno v .xml formátu.

Pokuta za pozdní nebo nepodané přiznání

Pokud ale podáš daňové přiznání pozdě, nebo dokonce vůbec, hrozí ti za to sankce. Za každý den prodlení je výše pokuty 0,05 procenta ze stanovené daně, případně 0,01 procenta z daňové ztráty za každý den prodlení. Tato pokuta může dosáhnout nejvýše 5 procent stanovené daně nebo stanovené daňové ztráty. 

Pokuta se ale nevyměřuje, pokud její částka nedosáhne alespoň tisíce korun. Maximálně však může dosahovat výše 300 tisíc korun.

Výši pokuty si můžeš ověřit prostřednictvím kalkulačky od serveru Penize.cz

KALKULAČKA ZA POZDNÍ NEBO NEPODANÉ PŘIZNÁNÍ

Květen nicméně není úplně posledním termínem k podání přiznání, datum se může pro určité podmínky ještě prodloužit. Termín podání až 3. července pak platí pro osoby, za něž podává přiznání daňový poradce*poradkyně či advokát*ka. 

Poradíme, jak na to
V Refresheru jsme pro tebe dříve sepsali návod na podání daňového přiznání. V pěti jednoduchých krocích jsme zahrnuli vše, od zjištění příjmů až po vyplňování samotného formuláře.
Domů
Sdílet
Diskuse