Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková TASR
10. května 2023 v 14:17
Čas čtení 0:55

Při střelbě u synagogy na tuniské Džerbě zemřeli tři lidé

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Při střelbě u synagogy na tuniské Džerbě zemřeli tři lidé
Zdroj: Wikimedia commons/upyernoz - Flickr/volně k užití

Při útoku v blízkosti synagogy na tuniském ostrově Džerba zemřeli 3 lidé a dalších 10 bylo zraněno.

Člen tuniské námořní stráže zastřelil v úterý kolegu a dva civilisty poblíž synagogy na ostrově Džerba během každoroční židovské poutě. Ve středečních ranních hodinách o tom informovalo tuniské ministerstvo vnitra, na které se odvolala tisková agentura TASR.

Útočník se snažil dostat do synagogy

Pachatelem byl strážník z námořního centra národní gardy ve městě Aghir na Džerbě. Podle ministerstva nejprve služební zbraní zabil kolegu, poté se zmocnil munice a snažil se dostat ke 2 500 let staré synagoze al-Ghríba. Když k ní přišel, spustil palbu na bezpečnostní složky rozmístěné u chrámu, během které bylo zraněno dalších deset lidí. Ochranka synagogu uzavřela a lidé v jejím nitru tak byli v bezpečí. Poté útočníka zastřelila, aby mu zabránila dostat se do synagogy, uvedlo ministerstvo. Motiv útoku úřady vyšetřují.

Případ se stal během každoroční pouti, která do jedné z nejstarších synagog Afriky přiláká tisíce návštěvníků z celého světa. Loni se poutě účastnilo pět tisíc lidí. 

2. května 2024 v 15:42 Čas čtení 0:57 Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie

V roce 2002 zabila bomba uložená v nákladním vozidle u vchodu do tohoto chrámu přibližně 20 lidí, taktéž během každoroční židovské pouti. K odpovědnosti za útok se přihlásila teroristická organizace Al-Káida. Od té doby platí v blízkosti synagogy přísná bezpečnostní opatření.

Džerba je domovem hlavní židovské komunity převážně muslimského Tuniska.

Domů
Sdílet
Diskuse