Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Vojtěch Vanda
15. května 2023 19:23
Čas čtení 0:38

Chceš znát látky, které znečišťují tvé okolí? ČHMÚ vydal přehlednou mapu

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Chceš znát látky, které znečišťují tvé okolí? ČHMÚ vydal přehlednou mapu
Zdroj: Pixabay/SD-pictures

Pokud tě zajímají údaje o provozovnách, které po celé České republice znečišťují prostředí, můžeš se podívat na mapu nového shrnutí EMIS Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Provozovny po celé České republice ohlašují své emise, které se následně zpracovávají v souhrnných ročních evidencích. Český hydrometeorologický ústav je následně přehledně zpracuje do mapy po krajích a okresech, v nichž si člověk pod každým zaneseným bodem může rozkliknout údaje o potenciálních znečišťovatelích.

15. května 2023 9:17 Čas čtení 0:49 Počasí: Česko čeká deštivý týden. V těchto šesti krajích hrozí vzestup hladin řek Počasí: Česko čeká deštivý týden. V těchto šesti krajích hrozí vzestup hladin řek

Mapa je souhrnem údajů za rok 2022. „Údaje o provozovnách a zdrojích odpovídají stavu hlášení souhrnné provozní evidence, podaných do 16. 4. 2023,“ upozorňuje nicméně ústav. I tak se ale návštěvník webu dozví velké množství informací z více než 8 000 jednotlivě sledovaných významných provozoven.

MAPA ZDE
mapa emisí
Zdroj: Český hydrometeorologický ústav

Co je v mapě všechno popsáno? Po kliknutí na jednotlivé body lze z načtených tabulek vyčíst nejen základní údaje jako adresu nebo statistickou klasifikaci ekonomických činností (NACE), ale také přesnou lokalizaci v evidenci katastrálního úřadu, typ emisí (tam, kde nejsou známy konkrétní údaje, je to jasně uvedeno) a také doplňující údaje. Mimo jiné má tabulka kolonku také pro přehled vyjmenovaných zdrojů, pro paliva ze spalovacích procesů a paliva pro technologie.

Domů
Sdílet
Diskuse