Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Eliška Hulová
17. května 2023 8:16
Čas čtení 0:56

Záhadné otřesy, jejichž původ je neznámý. Dánsko o víkendu zažilo záhadné chvění

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

V sobotu byly na dánském ostrově Bornholm v Baltském moři zaznamenány záhadné otřesy.

Na dánském ostrově Bornholm v Baltském moři byly o víkendu zaznamenány záhadné otřesy. Vědce zmátla série menších otřesů, jejichž původ nedokázali vystopovat a vysvětlit. Nyní tvrdí, že otřesy mohly způsobit akustické tlakové vlny z neznámého zdroje v zemské atmosféře, informuje televize ABC News.

Vědci nejprve předpokládali, že otřesy způsobilo zemětřesení. Seismologové poté jako zdroj otřesů identifikovali řízené výbuchy v Polsku, které se od ostrova nachází více než 140 kilometrů směrem na jih. V té době v Polsku probíhalo velké vojenské cvičení, ale tuto příčinu nakonec dánští experti vyloučili.

Obyvatelé volali policii

Geologický úřad Dánska a Grónska (GEUS), který monitoruje dění pod zemským povrchem, uvedl, že otřesy nebyly způsobeny zemětřesením, ale tlakovými vlnami z aktivity v zemské atmosféře. Tyto tlakové vlny však prozatím pocházejí z neznámého zdroje.

„Seismologové mohou ohlásit, že je nepravděpodobné, aby otřesy pocházely z řízeného výbuchu v Polsku, který se uskutečnil krátce před prvními zprávami o otřesech na Bornholmu,“ uvedl GEUS v prohlášení.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Úřad dostal od lidí na Bornholmu více než 60 hlášení, která hovořila o otřesech podobných zemětřesení. Místní obyvatelé je popsali jako hluboké dunění, chvění, drnčení a změnu tlaku v uchu. Obyvatelé dokonce v reakci na otřesy kontaktovali policii.

Nikdo se nezranil, ale dánská média informovala o prasklině ve zdi jednoho domu. Úřad GEUS uvedl, že otřesy měly magnitudu 2,3.

Bornholm, na kterém žije téměř 40 000 lidí, je dánský ostrov v Baltském moři. V blízkosti ostrova leží Švédsko, Německo a Polsko.

Domů
Sdílet
Diskuse