Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
19. května 2023 12:00
Čas čtení 0:37

EU chce Kremlu zatnout tipec. Vzácnou surovinu, která přináší miliardy na financování války, už Rusové na Západě neprodají

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
EU chce Kremlu zatnout tipec. Vzácnou surovinu, která přináší miliardy na financování války, už Rusové na Západě neprodají
Zdroj: Wikimedia/aiva/volně k užití

Předseda Evropské rady Charles Michel v pátek oznámil, že EU omezí lukrativní obchod s ruskými diamanty s cílem omezit schopnost Moskvy financovat válku vůči Ukrajině. Informuje o tom TASR.

„Ruské diamanty zde nejsou věčné. Zavedeme restrikce na obchod s ruskými diamanty,“ řekl Michel před pátečním začátkem summitu G7 v japonské Hirošimě, informuje TASR na základě agentury AFP.

19. května 2023 10:00 Čas čtení 0:46 Na Ukrajině byl zraněn český dobrovolník. Na léčebné výdaje bude potřebovat 70 tisíc korun Na Ukrajině byl zraněn český dobrovolník. Na léčebné výdaje bude potřebovat 70 tisíc korun

Nové sankce zaměřené na oslabení válečné mašinérie Kremlu ohlásily krátce před začátkem summitu také Spojené státy a Británie, která konkrétně uvedla, že zakáže dovoz ruských diamantů, hliníku, mědi a niklu. Očekává se, že nová opatření vůči Kremlu oznámí i další členové tohoto uskupení. Mimo jiné mají ztížit ruskému režimu obcházení dosud zavedených sankcí.

Podle AFP ze summitu v Hirošimě ještě zřejmě nevzejde dohoda o zákazu dovozu ruských diamantů v rámci celé skupiny G7. Zúčastnění lídři však podle všeho vyjádří odhodlání v této věci jednat.

18. května 2023 7:53 Čas čtení 0:25 „Útok na hlavní město pokračuje, neopouštějte kryty.“ Kyjev od rána hlásí výbuchy „Útok na hlavní město pokračuje, neopouštějte kryty.“ Kyjev od rána hlásí výbuchy

Vývoz diamantů s odhadovaným ročním objemem 4–5 miliard dolarů (cca 88–110 miliard korun) představuje pro Rusko důležitý zdroj příjmů. Mezi největší velkoobchodní odběratele ruských diamantů patří například Belgie jako členská země EU, ale také Indie a Spojené arabské emiráty. Velká část zpracovaných diamantů následně končí v USA.

Domů
Sdílet
Diskuse