Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová TASR
23. května 2023 19:00
Čas čtení 1:04

Ukrajina válku proti Rusku nemůže vyhrát, tvrdí Viktor Orbán

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Ukrajina válku proti Rusku nemůže vyhrát, tvrdí Viktor Orbán
Zdroj: TASR/AP

Orbán to uvedl na hospodářském fóru v katarském městě Dauhá.

Maďarský premiér Orbán si nemyslí, že Ukrajina může vyhrát válku proti Rusku. Řekl to v úterý na hospodářském fóru v katarském městě Dauhá v rozhovoru pro agenturu Bloomberg, s odvoláním na server index.hu o tom informovala agentura TASR.

23. května 2023 17:17 Čas čtení 0:59 VIDEO: Ukrajinská aktivistka se přímo na červeném koberci v Cannes polila falešnou krví VIDEO: Ukrajinská aktivistka se přímo na červeném koberci v Cannes polila falešnou krví

Boj je jedinou cestou k míru, uvedl ukrajinský mluvčí

Podle Orbána není hlavní otázkou konfliktu to, kdo na koho zaútočil, ale co se stane druhý den ráno – „zemře více lidí“. Proto je podle premiéra třeba nejprve dosáhnout příměří a teprve poté mohou začít jednání o novém evropském bezpečnostním systému. „Když se podíváte na čísla, prostředí a skutečnost, že NATO tam odmítá poslat vojáky, je jasné, že na bojišti chudáci Ukrajinci nezvítězí,“dodal.

Na jeho slova reagoval mluvčí ukrajinské diplomacie Oleg Nikolenko. „Kreml by se měl radovat – maďarský premiér zbavil Rusko odpovědnosti za agresi proti Ukrajině. Stejní evropští politici loni tvrdili, že Ukrajina nemá šanci vydržet déle než 72 hodin. Mýlili se tehdy a mýlí se i nyní,“napsal. Dodal, že zatímco někteří obhajují vzdání se nepříteli bez odporu, Ukrajinci budou bojovat, dokud se jejich území zcela nezbaví ruské armády. To je podle Nikolenka jediná cesta nejen k obnovení míru na Ukrajině, ale také k zajištění bezpečnosti celé Evropy.

22. května 2023 17:08 Čas čtení 0:55 Ruská Belgorodská oblast je od pondělí terčem ostřelování. K akci se přihlásil takzvaný Ruský dobrovolnický sbor Ruská Belgorodská oblast je od pondělí terčem ostřelování. K akci se přihlásil takzvaný Ruský dobrovolnický sbor

Už v dubnu pozval Orbán ruského prezidenta Vladimira Putina do Budapešti na mírová jednání. Navrhl mu, aby se sešli společně s ukrajinským prezidentem Zelenským, francouzským prezidentem Macronem a německým kancléřem Scholzem. V letošním výročním projevu odmítl přerušit ekonomické vztahy s Ruskem a prohlásil, že ruská armáda pro Maďarsko nepředstavuje riziko.

Domů
Sdílet
Diskuse