Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
23. května 2023 20:37
Čas čtení 1:22

Učitelky z pražské základní školy daly dětem diplomy za nepořádek. Dehonestující, reagoval ředitel a kantorkám snížil plat

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Učitelky z pražské základní školy daly dětem diplomy za nepořádek. Dehonestující, reagoval ředitel a kantorkám snížil plat
Zdroj: Unsplash/note thanun/volně k užití (ilustrační foto)

Trojici prvňáčků učitelky rozdaly diplomy za nepořádek s obrázkem prasete a nechaly ostatní děti, aby na ně posměšně křičely.

Třídní učitelky ze Základní školy Kuncova v pražské čtvrti Stodůlky vyhlásily na škole v přírodě nejhorší uklizený pokoj. Trojici prvňáčků pak také rozdaly diplomy za nepořádek s obrázkem prasete a nechaly ostatní děti, aby na ně posměšně křičely. Ředitel školy jejich jednání označil za dehonestující a omluvil se. Na kauzu upozornil Robert Čapek prostřednictvím své facebookové stránky Líný učitel.

23. května 2023 16:40 Čas čtení 1:54 Brzobohatého se dojemně zastala jeho matka. Miluji tebe i Tiffany, vzkázala mu Brzobohatého se dojemně zastala jeho matka. Miluji tebe i Tiffany, vzkázala mu

Nejde o jediný případ?

K incidentu došlo na škole v přírodě, kam se společně vypravily tři první třídy ZŠ Kuncova. „Třídní učitelky vyhlásily před celou jídelnou plnou dětí (přes padesát prvňáčků) nejhůře uklizený pokoj. A poté předaly třem dětem diplom za nepořádek, s obrázkem prasete, na který napsali ‚to jsem já‘ a ‚neuklízím‘,“uvádí příspěvek na Líném učiteli.

Učitelky následně nechaly ostatní děti, aby na trojici křičely posměšky. Serveru Seznam Zprávy to potvrdila i žena, která si nepřála být jmenována. „Žáci začali brečet, pak dala pokyn pro ostatní, aby na ně hromadně začali křičet ,fuj‘, a jako trest jim předala velký smeták a lopatku a nechala je pozametat schody. Ještě druhý den šlo na chodbách slyšet chrochtání a nadávky, že jsou prasata,“uvedla.

Na příspěvek reagovaly tisíce lidí, včetně samotných učitelek. Jedna z nich rodičům dětí napsala e-mail. Bodování pokojů a udělení diplomu za nejhůře a nejlépe uklizené pokoje potvrdila, zbytek článku označila za nepravdivý. Odmítla rovněž nabádání školáků k posměchu vůči spolužákům.

23. května 2023 18:45 Čas čtení 6:49 Michailidu: Mrzí mě, že ze mě Bartoš udělal netvora, který chce totalitu. Zná mě deset let a ví, co zastávám Michailidu: Mrzí mě, že ze mě Bartoš udělal netvora, který chce totalitu. Zná mě deset let a ví, co zastávám

Na incident ale přímo pod postem Líného učitele zareagoval ředitel školy Pavel Petrnoušek. Uvedl, že trapněji se jako ředitel školy nikdy necítil, a přestože na místě nebyl, jako problematické označil už samotné diplomy, které označil za dehonestující. „Celou záležitost důkladně prošetřím a vyvodím z ní ty nejpřísnější závěry,“ napsal a omluvil se dotčeným dětem, jejich rodičům a všem, kterých se jednání učitelek dotklo.

Pedagožkám podle zjištění Seznam Zpráv snížil plat. Všechny tento postih přijaly a omluvily se. „Uznávám, blbý nápad, přišly jsme o peníze a máme ostudu,“ uvedla jedna z nich. Čapkovi, který se školství věnuje, se prý po zveřejnění příspěvku ozvalo několik matek dětí ze zmíněné školy s tím, že nešlo o první podobný případ. Ředitel prý ale dříve žádné podobné incidenty neřešil.

Domů
Sdílet
Diskuse