Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
30. května 2023 19:22
Čas čtení 1:16

Hokejisté z české extraligy měli pozitivní dopingový test, tým jim pozastavil smlouvy. Co jim hrozí?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Hokejisté z české extraligy měli pozitivní dopingový test, tým jim pozastavil smlouvy. Co jim hrozí?
Zdroj: TASR/AP

Doping byl prokázán při standardním pozápasovém testu na konci minulého extraligového ročníku.

Tři hokejisté Hradce Králové byli pozitivně testováni na zakázanou látku. Klub proto trojici hráčů Kevinu Klímovi, Graemu McCormackovi a Martinu Štohanzlovi do vyřešení případu pozastavil platnost profesionálních hráčských smluv. Učinil tak na základě zprávy z Antidopingového výboru ČR.

Hokejistům hrozí zákaz činnosti 

„Mountfield HK se zcela jednoznačně distancuje od podobných aktivit hráčů a užívání jakýchkoliv doplňků stravy s obsahem zakázané látky, byť šlo o nevědomé a neúmyslné porušení pravidel. Klub se proti takovému chování vymezuje, zároveň se na tomto prohřešku nijak vědomě ani nevědomě nepodílel,“uvedl klub v tiskové zprávě s tím, že zmíněné trojici hokejistů byla ihned pozastavena platnost hráčských smluv a do vyřešení případu byli vyřazeni z A-týmu. 

„Jedná se o látky patřící mezi stimulanty, které podporují srdeční činnost a podobně. Nejedná se o drogy,“citoval web ČT Sport ředitele Antidopingového výboru Martina Čížka. Doping se u hráčů prokázal při standardním testu na konci minulého extraligového ročníku po semifinálovém zápase proti Vítkovicím. „Jde o látky, které jsou zakázané v soutěži, takže to bylo porušení antidopingových pravidel při soutěži,“ doplnil Čížek. Podle zjištění serveru iSport.cz hráči užili doplněk stravy, na jehož obalu nebyla přítomnost zakázané látky uvedena.

30. května 2023 17:30 Čas čtení 2:18 Tak na Západ, nebo na Východ? Sněmovna bude jednat o manželství pro všechny, ale i o jeho zákazu pro gaye a lesby Tak na Západ, nebo na Východ? Sněmovna bude jednat o manželství pro všechny, ale i o jeho zákazu pro gaye a lesby

„Hráčská smlouva ukládá hráčům povinnost složení veškerých léků a doplňků stravy před jejich užíváním konzultovat s klubovým lékařem, což se pravidelně děje, v tomto případě se to však z neznámého důvodu nestalo. Došlo tak k individuálnímu porušení tohoto pravidla zmíněnými hráči,“ doplnil Mountfield.

Trojici hráčů nyní běží lhůta na vyjádření. Nejvyšší sazbou pro ně může být zákaz činnosti až na čtyři roky, podle Čížka se ale trest podle různých okolností může zkrátit až na dva roky. Hradec Králové by tak ztratil klíčové opory. Kevin Klíma byl v loňské sezoně šestým nejlepším útočníkem celé extraligy, McCormack zaujal mezi obránci druhé místo.

Incidentem se má zabývat také vedení extraligy. „Jako organizátor soutěže máme přistoupit k přiměřené sankci. Utkání ale vyhrály Vítkovice 2:1, takže i kdybychom ho zkontumovaly, vítěz se nemění,“ uvedl ředitel soutěže Martin Loukota. 

Domů
Sdílet
Diskuse