Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková TASR
31. května 2023 8:08
Čas čtení 1:00

Severní Korea se pokusila do vesmíru vyslat špionážní raketu

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Severní Korea se pokusila do vesmíru vyslat špionážní raketu
Zdroj: TASR/AP

Korejská lidově demokratická republika se ve středu pokusila vypustit do vesmíru vojenský průzkumný satelit, který se však kvůli technické poruše zřítil do moře. Podle USA a Japonska porušila KLDR rezoluci OSN.

„Nosná raketa pro přepravu nového satelitu se zřítila do Západního moře (jak se v Koreji nazývá Žluté moře) v důsledku abnormálního startu dvoustupňového motoru,“ uvedla tamní státní tisková agentura KCNA a dodala, že tamní úřady „prošetří zásadní chyby, ke kterým při vypuštění satelitu došlo, a podniknou vědecká a technická opatření k jejich nápravě, aby se druhý pokus mohl uskutečnit co nejdříve“.

30. května 2023 15:33 Čas čtení 1:02 Ženy kvůli chudobě používají tampon déle a riskují své zdraví, uvádí studie Ženy kvůli chudobě používají tampon déle a riskují své zdraví, uvádí studie

V Jižní Koreji zazněla výzva k evakuaci

O vypuštění blíže nespecifikované „vesmírné nosné rakety“ informovala jihokorejská armáda, která uvedla, že zařízení přeletělo přes Žluté moře a následně zmizelo z radarů, což vyvolalo spekulace, že spadlo do moře nebo se během letu rozpadlo. Jihokorejská armáda zároveň uvedla, že se snaží vylovit objekt, který považuje za část satelitu.

Úřady v Soulu v souvislosti s vypuštěním rakety vydaly výzvu k případné evakuaci, varování však bylo vydáno omylem. Sirény se rozezněly i v japonské prefektuře Okinawa, poplach byl však po přibližně 30 minutách zrušen.

30. května 2023 17:30 Čas čtení 2:18 Tak na Západ, nebo na Východ? Sněmovna bude jednat o manželství pro všechny, ale i o jeho zákazu pro gaye a lesby Tak na Západ, nebo na Východ? Sněmovna bude jednat o manželství pro všechny, ale i o jeho zákazu pro gaye a lesby

USA chce s KLDR jednat

Japonsko ve středu označilo vypuštění „balistické rakety“ KLDR za porušení rezolucí Rady bezpečnosti OSN. Generální tajemník japonské vlády Hirokazu Matsuno řekl, že Japonsko tento činostře odsuzuje“.

Podobně zareagoval i Bílý dům, který vypuštění satelitu také označil za „drzé porušení“ několika rezolucí RB OSN. Americký prezident Joe Biden a jeho bezpečnostní tým spolu se spojenci USA vzniklou situaci posuzují. Washington zároveň vyzval všechny země, aby vypuštění rakety KLDR odsoudily. Pozval také představitele Severní Koreje k jednacímu stolu. „Dveře k diplomacii nejsou zavřené. Pchjongjang však musí okamžitě ukončit své provokativní kroky,“ uvádí se v prohlášení Bílého domu.

Domů
Sdílet
Diskuse