Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Martin Adam Pavlík
4. června 2023 9:56
Čas čtení 0:39

Češi budou muset v chorvatském Dubrovníku respektovat nová pravidla. Stížnosti na hluk vedly k bizarnímu zákazu

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Češi budou muset v chorvatském Dubrovníku respektovat nová pravidla. Stížnosti na hluk vedly k bizarnímu zákazu
Zdroj: Pixabay/volně k užití

V chorvatském městě začne brzy platit zvláštní zákaz.

Pokud plánuješ příští rok dovolenou v chorvatském Dubrovníku, měl*a bys zpozornět. Jak píše TN.cz, tamní starosta zakázal po ulicích centra města táhnout kufry na kolečkách. Důvodem měly být opakované stížnosti místních. Vadí jim nadměrný hluk.

Jelikož zákaz začne oficiálně platit až od listopadu, kufr s kolečky si toto léto do města můžeš vzít, možná se však nevyhneš rozzlobeným pohledům místních. Chorvatský web 24.sata informoval, že město nainstalovalo přístroje pro měření hluku a maximální povolenou hladinu určilo na 55 decibelů.

3. června 2023 18:56 Čas čtení 0:43 Hrad ve Skotsku za 800 tisíc korun? Za výhodnou cenu může být i tvůj, má to však jeden háček Hrad ve Skotsku za 800 tisíc korun? Za výhodnou cenu může být i tvůj, má to však jeden háček

Přesto by turisté, kteří zákaz poruší, neměli být pokutováni. Měli by mít k dispozici zpoplatněnou službu, která jim odveze zavazadla z letiště až přímo na adresu, kde budou ubytováni.

Nová pravidla však zasáhnou nejen turisty, ale i domácí, protože problém s hlukem je dlouhodobou záležitostí. Například pouliční hudebníci budou mít kromě hraní zakázáno používat zesilovače a reproduktory.

A v případě, že hluk na terasách v restauracích bude překračovat stanovený limit decibelů, budou zavřené. Podle TV Novin už jedna restaurace přišla kvůli restrikcím zhruba o 1,6 milionu korun.

cestování
Zdroj: Unsplash/Gabriel Crismariu/volně k užití
Domů
Sdílet
Diskuse