Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Martin Adam Pavlík TASR
4. června 2023 12:14
Čas čtení 1:04

Čínská loď byla jen 140 metrů od zasažení americkým torpédoborcem. Čínský ministr obrany varoval USA

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Čínská loď byla jen 140 metrů od zasažení americkým torpédoborcem. Čínský ministr obrany varoval USA
Zdroj: Youtube/ Global News

Vztahy mezi Čínou a USA se opět vyhrocují.

Podle agentury TASR čínský ministr obrany Li Šang-fu v neděli varoval USA před zasahováním do sporu o Tchaj-wan. „Pokud se někdo odváží oddělit Tchaj-wan od Číny, čínská armáda nebude váhat ani vteřinu,“ řekl Li v projevu na každoroční mezinárodní bezpečnostní konferenci známé pod názvem Dialog Šangri-La.


„Nebudeme se bát žádných protivníků a rozhodně budeme chránit národní suverenitu a celistvost území bez ohledu na to, co nás to bude stát,“ zdůraznil Li. Čína považuje ostrov za své území.

4. června 2023 9:56 Čas čtení 0:39 Češi budou muset v chorvatském Dubrovníku respektovat nová pravidla. Stížnosti na hluk vedly k bizarnímu zákazu Češi budou muset v chorvatském Dubrovníku respektovat nová pravidla. Stížnosti na hluk vedly k bizarnímu zákazu

Li kritizoval americký prodej zbraní a vojenský výcvik Tchaj-wanu i zlepšování vztahů mezi Washingtonem a Tchaj-pejem. „Tchaj-wan je vnitřní záležitostí Číny,“ řekl ministr při svém prvním vystoupení na bezpečnostní konferenci. „Tchaj-wan je čínský Tchaj-wan a o tom, jak vyřešit tchajwanskou otázku, musí rozhodnout Číňané,“ pokračoval ministr.

Znovusjednocení Číny je nezastavitelný kurz

„Znovusjednocení Číny je dominantní historický trend a nezastavitelný kurz. Budeme se snažit o perspektivu mírového znovusjednocení s maximální upřímností a největším úsilím. Nedáváme však žádný slib, že se vzdáme použití síly. Pokud se někdo odváží oddělit Tchaj-wan od Číny, čínská armáda nebude váhat ani vteřinu,“ zdůraznil Li.


Li označil vztahy Pekingu s Washingtonem na rekordně nízké úrovni od jejich navázání v roce 1979. Pokud jde o nedostatečnou komunikaci, na kterou si USA stále častěji stěžují, generál odpověděl, že Čína je zásadně otevřena rozhovorům mezi oběma velmocemi, ale pouze pokud budou založeny na vzájemném respektu.

Li odmítl žádost USA o setkání s americkým ministrem obrany Lloydem Austinem. Podle New York Post se napětí mezi velmocemi znovu vyostřilo, když se v sobotu čínská válečná loď údajně dostala zhruba na 140 metrů od zasažení torpédoborcem USS Chung-Hoon. Ten prováděl společná cvičení s Kanadou v Tchajwanském průlivu.


Domů
Sdílet
Diskuse