Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Vojtěch Vanda
11. června 2023 15:52
Čas čtení 0:51

Nový průzkum: ANO navýšilo náskok na ODS, ve volbách do Sněmovny by porazilo SPOLU

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Nový průzkum: ANO navýšilo náskok na ODS, ve volbách do Sněmovny by porazilo SPOLU
Zdroj: TASR/Michal Svítok

Preference hnutí ANO Andreje Babiše nadále rostou. Dle posledního průzkumu agentury Kantar pro Českou televizi navýšilo náskok nad druhou ODS. Ve volbách do Poslanecké sněmovny by dokázalo porazit i koalici SPOLU.

Pořadí z minulého měsíce se na předních příčkách nezměnilo, každopádně posílení momentálně vedoucí strany –⁠ hnutí ANO – v preferencích je evidentní. Meziměsíční rozdíl dělá 3 celé procentní body (33,5 %), čímž jasně uteklo druhé ODS (17 %). Občanským demokratům preference nevzrostly, ale také nepoklesly.

11. června 2023 9:42 Čas čtení 1:24 „Odsuzuji šikanu.“ Petr Pavel pozval na Hrad šikanovanou ukrajinskou dívku, které děti plivly do tváře „Odsuzuji šikanu.“ Petr Pavel pozval na Hrad šikanovanou ukrajinskou dívku, které děti plivly do tváře

Půlprocentní vzrůst zaznamenali také Piráti (11,5 %) a STAN (6,5 %), o celé procento si polepšili komunisté (3,5 %). Naopak ztrátu o celé procento si zapsalo hnutí SPD (8,0 %) s lidovci (4,0 %), o procento a půl poklesla strana TOP 09 (3,5 %) a ČSSD, tedy nově SOCDEM, o celé 2 a půl procenta (3,0 %).

Na druhém konci žebříčku se situace nezměnila, PRO 2022 by získalo 2 %, Zelení taktéž a Přísaha Roberta Šlachty by získala o půl procenta více. 

ANO je silnější než SPOLU

Pokud by se tedy konaly volby do Poslanecké sněmovny, jasně by je vyhrálo hnutí ANO, které by získalo o 9,5 % více než koalice SPOLU. Do Sněmovny by se ještě dostali Piráti, Starostové a SPD. O volbě by bylo přesvědčeno 40 procent voličů. Sněmovních voleb by se zúčastnilo 61,5 procenta občanů.

Metodologie agentury Kantar:

– Sběr dat probíhal ve dnech 15. 5. až 2. 6. 2023

– Účastnil se jej reprezentativní vzorek 1200 respondentů, který odráží reálné sociodemografické rozložení společnosti (pohlaví, věk, kraj, vzdělání, místo bydliště)

– Aktuální průzkum vznikl pro Českou televizi v rámci pravidelného projektu Trendy Česka
Domů
Sdílet
Diskuse