Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Kateřina Viková
20. června 2023 13:09
Čas čtení 0:56

Duha do ulic! Do Brna se po deseti letech vrací Pride. Kvůli bezpečnosti ale trasa není veřejná

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Duha do ulic! Do Brna se po deseti letech vrací Pride. Kvůli bezpečnosti ale trasa není veřejná
Zdroj: Unsplash/Brian Kyed

V Brně se 1. července po deseti letech uspořádá průvod za práva LGBTQ+ lidí pořádaný spolky, které zaštiťuje Duha do ul!c.

První ročník obnoveného pochodu hrdosti v Brně se uskuteční už 1. července. Brněnský Pride pořádá kolektiv Duha do ul!c, jenž sdružuje nezávislé spolky a jedince, kteří se zasazují o obnovení průvodu. Chce jeho prostřednictvím vyjádřit nesouhlas se současným stavem práv a životních příležitostí LGBTIQ+ lidí v Česku.

15. června 2023 19:00 Čas čtení 0:35 Vysvětlujeme za minutu: Proč celý červen vidíš vyvěšené duhové vlajky? Vysvětlujeme za minutu: Proč celý červen vidíš vyvěšené duhové vlajky?

Je potřeba být vidět a mít možnost vyjádřit hrdost

„Myslíme si, že mlčet není řešení a že je potřeba akci uspořádat, abychom připomnělx tyto problémy, vyjádřilx hrdost na to, kým jsme, a abychom dalx najevo, že tu jsme a budeme,“ uvedl pro Refresher zástupce organizace Duha do ul!c, kterou podpořilo sdružení Trans*parent, zasazující se o rovnost trans, nebinárních a intersex osob, také česká odnož Amnesty International, Ostravský Prajd, SdruŽeny a další organizace.

Inciativa uspořádat pochod vznikla podle organizátorů z frustrace ze současné situace. „Zastáváme názor, že není řešení zůstávat z očí, naopak je potřeba být vidět a mít možnost vyjádřit hrdost a solidaritu.“

Vzhledem ke konfliktům během brněnských Pride pochodů v minulosti organizace z bezpečnostních důvodů nebude sdělovat trasu pochodu nebo jména lidí, kteří se účastní organizace. Konkrétní cesta, kterou průvod povede, bude sdělena až na místě a počáteční bod bude zveřejněn včas na sociálních sítích. Pochod každopádně povede centrem Brna a začne v 16 hodin. 

Domů
Sdílet
Diskuse