Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ema Stanovská
24. června 2023 8:32
Čas čtení 1:20

Převrat v Rusku? Wagnerovci obsadili velitelství ruské armády ve městě Rostov na Donu. Silnice na Moskvu jsou zablokovány

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Převrat v Rusku? Wagnerovci obsadili velitelství ruské armády ve městě Rostov na Donu. Silnice na Moskvu jsou zablokovány
Zdroj: TASR/AP

Šéf žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin tvrdí, že získal kontrolu nad všemi místními vojenskými objekty, včetně letiště.

Vrchní velitel žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin v sobotu ráno prohlásil, že se svými bojovníky obsadil velitelství ruské armády ve městě Rostov na Donu, které se nachází 46 km od pobřeží Azovského moře. Podle jeho slov získal kontrolu nad všemi místními vojenskými objekty, včetně letiště. TASR přebrala zprávu od agentury AFP.


„Jsme na okresním velitelství, je 7:30 h ráno,“ uvedl Prigožin ve videu na Telegramu. „Vojenské objekty v Rostovu, včetně letiště, máme pod kontrolou,“ dodal.

Nexta na Twitteru informovala, že doprava z města Voroněž na jihozápadě Ruska směrem na Moskvu je zcela zablokována. Nad městem Riazaň létají od brzkého rána stíhačky.

Vladimir Putin dostal informaci o ozbrojeném převratu v sobotu nad ránem. „Generální prokurátor Ruské federace Igor Krasnov informoval Putina o zahájení trestního stíhání ve spojení s pokusem o zorganizování ozbrojené rebelie,“ uvedl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Moskva zpřísnila opatření

Prominentní nepřítel Kremlu a kdysi nejbohatší Rus Michail Chodorkovskij v sobotu vyzval Rusy, aby šéfa žoldnéřské Wagnerovy skupiny podpořili.

„Teď je nutné pomoci a pak později, bude-li to nutné, bojovat i proti němu,“ napsal Chodorkovskij o Prigožinovi. Podle bývalého ropného magnáta je třeba podpořit „i ďábla“, pokud se rozhodne zaútočit na Kreml. „A ano, tohle je jen začátek,“ dodal.

rusko
Zdroj: Google Maps

Ruské úřady zavedly v Moskvě přísnější bezpečnostní opatření. Ruská státní agentura uvedla, že všechna důležitá zařízení a objekty vládní a dopravní infrastruktury se nacházejí pod zvýšenou ochranou. Situaci pozorně sleduje i Bílý dům.

29. dubna 2024 17:30 Čas čtení 4:44 V Minecraftu najdeš knihovnu plnou článků zakázaných novinářů. Tyto texty jsou v jejich zemích tabu, hra nikoliv V Minecraftu najdeš knihovnu plnou článků zakázaných novinářů. Tyto texty jsou v jejich zemích tabu, hra nikoliv

Prigožin útok oznámil ve videu, které zveřejnil v pátek večer na Telegramu. Obvinil v něm vedení ruské armády, že nařídilo raketové útoky na tábory jeho bojovníků, které si podle něj vyžádaly mnoho obětí. Vyzval k otevřené ozbrojené vzpouře s cílem sesadit ministra obrany Sergeje Šojgua. Ruská Federální bezpečnostní služba okamžitě zareagovala s výzvou k jeho zatčení.

Domů
Sdílet
Diskuse