Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Veronika Dlesková TASR
27. června 2023 10:33
Čas čtení 0:35

Rusko vyslalo stíhačky do blízkosti Polska a Litvy, údajně kvůli americkým bombardérům

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Rusko vyslalo stíhačky do blízkosti Polska a Litvy, údajně kvůli americkým bombardérům
Zdroj: TASR/Harald Tittel/dpa via AP

Ruské ministerstvo obrany v úterý oznámilo, že jeho taktické stíhačky zahájily cvičení nad Baltským mořem. Jejich cílem má být otestování připravenosti na plnění bojových operací a operací speciálních úloh.

Rusko v úterý vyslalo do vzduchu nad Baltské moře taktické stíhačky. „Posádky stíhaček Su-27 Baltské flotily střílely ze vzdušných zbraní na řízené střely a zesměšňovaly nepřátelská letadla,“uvedlo ruské ministerstvo obrany. „Hlavním cílem cvičení je prověřit připravenost letové posádky na plnění bojových a speciálních úloh podle plánu,“ dodal resort. 

26. června 2023 17:57 Čas čtení 0:32 „Společnost si to žádala.“ Prigožin se našel. A promluvil „Společnost si to žádala.“ Prigožin se našel. A promluvil

Kromě zdokonalování schopností jsou podle ministerstva posádky stíhaček v „nepřetržité bojové službě“ a hlídají vzdušný prostor ruské exklávy Kaliningrad, která přímo hraničí s členskými zeměmi NATO Polskem a Litvou.

Obrany pobaltského vzdušného prostoru se účastní i čeští piloti

Litva hlásí od počátku dubna 89 ostrých startů pohotovostních stíhaček nad Baltským mořem. Většina strojů vzlétla z důvodu nekomunikujících ruských letounů. Akcí se účastní i čeští piloti, kteří právě začátkem dubna spolu s francouzskými a španělskými kolegy převzali ochranu nebe nad pobaltskými republikami. „Můžeme potvrdit, že čeští stíhači měli několik desítek ostrých vzletů,“uvedla mluvčí generálního štábu české armády Magdalena Dvořáková.

Domů
Sdílet
Diskuse