Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
8. července 2023 v 9:05
Čas čtení 0:41

Spojené státy zničily poslední zásoby chemických zbraní. Podle dozorčího orgánu pro chemické zbraně jde o „historický úspěch“

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Spojené státy zničily poslední zásoby chemických zbraní. Podle dozorčího orgánu pro chemické zbraně jde o „historický úspěch“
Zdroj: Wikimedia/volně k užití

Spojené státy byly posledním signatářem Úmluvy o chemických zbraních, jejímž úkolem bylo zničit všechny „deklarované“ zásoby chemických zbraní.

Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) v pátek uvedla, že všechny deklarované zásoby chemických zbraní byly „nenávratně zničeny“ poté, co Spojené státy oznámily, že se zbavily svých posledních zásob. TASR zprávu převzala od agentury AFP.


„Ukončení ničení všech deklarovaných zásob chemických zbraní je důležitým milníkem,“ uvedl v prohlášení šéf světového dozorového orgánu pro chemické zbraně Fernando Arias.

7. července 2023 v 16:22 Čas čtení 1:18 Greta Thunberg čelí obvinění, u soudu jí hrozí i vězení Greta Thunberg čelí obvinění, u soudu jí hrozí i vězení

OPCW označila tento milník za „historický úspěch“ odzbrojení, více než jedno století poté, co nekontrolované používání chemických plynů během první světové války způsobilo masová úmrtí a mrzačení vojáků.

Svět bez chemických zbraní?

Americký prezident Joe Biden v pátek oznámil, že Spojené státy zcela zničily své desítky let staré zásoby chemických zbraní. „Dnes s hrdostí oznamuji, že Spojené státy bezpečně zničily poslední munici v těchto zásobách. Přiblížili jsme se tak ke světu bez hrůz chemických zbraní,“ podotkl Biden.


Spojené státy byly posledním ze 165 signatářů Úmluvy o chemických zbraních, která vstoupila v platnost v roce 1997. Jejím úkolem bylo zničit všechny „deklarované“ zásoby chemických zbraní. Předpokládá se však, že některé státy stále mají tajné zásoby těchto zbraní.

Domů
Sdílet
Diskuse