Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková
7. července 2023 16:22
Čas čtení 1:18

Greta Thunberg čelí obvinění, u soudu jí hrozí i vězení

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Greta Thunberg čelí obvinění, u soudu jí hrozí i vězení
Zdroj: Twitter/@GretaThunberg

Švédská prokuratura obvinila dvacetiletou aktivistku Thunberg z neuposlechnutí policejní výzvy. K incidentu došlo v červnu ve švédském městě Malmö, kde klimatičtí aktivisté několik dní blokovali ropné tankery. Informuje o tom The Guardian.

Greta Thunberg byla obviněna z neuposlechnutí rozkazů švédské policie během červnového šestidenního protestu proti těžbě ropy. V rámci akce, kterou zorganizovalo enviromentální hnutí Take Back the Future v ropném terminálu, došlo k narušení dopravy v přístavním městě Malmö. Klimatická aktivistka poprvé čelí obviněním, která bude na konci července řešit soud.

9. června 2023 15:34 Čas čtení 1:23 Ekoaktivistka Greta Thunberg maturuje, dnes je na své poslední školní stávce. Co chystá dál? Ekoaktivistka Greta Thunberg maturuje, dnes je na své poslední školní stávce. Co chystá dál?

Blokovali silnici a tankery, podle prokuratury narušili dopravu

Podle místních médií byla mladá ekoaktivistka, která se proslavila organizací studentských klimatických stávek Fridays for Future, zadržena spolu s dalšími třemi lidmi. V Malmö protestovalo asi dalších 20 lidí tím, že blokovali silnici vedoucí k těžebním strojům a lezli na ropné tankery. Zadržení ale na rozdíl od ostatních neuposlechli výzvy policie, aby místa opustili.

„Prokurátor podal žalobu na mladou ženu, jež se letos 19. června zúčastnila klimatické demonstrace, která podle obžaloby způsobila narušení dopravy v Malmö,“ uvedla prokuratura ve stručném prohlášení. Prokurátor Charlotte Ottosen k situaci řekl, že svoboda demonstrovat neznamená právo způsobit vyrušení a komplikace jiným.

Soud jí nejspíš udělí pokutu, mohla by ale dostat i vězení

Zmínění protestanti, kteří neuposlechli, byli policií z místa odvlečeni. Na záběru z akce je vidět Greta Thunberg, jak říká, že podobné přestupky „se většinou řeší pokutou“. 

31. prosince 2022 12:08 Čas čtení 1:39 Greta válcuje internet, její odpověď Tateovi patří k nejlajkovanějším tweetům v historii. Který suverénně vede? Greta válcuje internet, její odpověď Tateovi patří k nejlajkovanějším tweetům v historii. Který suverénně vede?

Thunberg, která se bude u okresního soudu obhajovat 24. července, se mezitím nebude k situaci vyjadřovat, řekl švédským médiím její mluvčí. Soud jí může za neuposlechnutí policejní výzvy udělit pokutu, ale i několikaměsíční odnětí svobody.

Organizace Take Back the Future uvedla, že náklady na fosilní paliva v terminálu jsou větším problémem než to, že aktivisté jsou stíháni. „Skutečný zločin se nachází uvnitř bran, které jsme zablokovali,“ řekla mluvčí hnutí Irma Kjellström. „Budeme pokračovat v opozici vůči tomuto typu činnosti,“ řekla Kjellström, která byla rovněž obviněna.

Domů
Sdílet
Diskuse