Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Patočková
10. července 2023 v 14:25
Čas čtení 0:49

V Bělehradu bylo nalezeno tělo zavražděné 18leté trans dívky Noy Milivojev. Extremisté poté rozkopali její pietu

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
V Bělehradu bylo nalezeno tělo zavražděné 18leté trans dívky Noy Milivojev. Extremisté poté rozkopali její pietu
Zdroj: Facebook/Noa Milivojev

Třítýdenní pátrání po trans dívce Noi Milivojev skončilo tragicky. Policisté její tělo našli rozřezané v bytě jejího údajného partnera. Vzpomínkovou pietu poté přišli rozkopat extremisté.

Osmnáctiletá trans dívka ze Srbska Noa Milivojev byla nalezena brutálně zavražděna poté, co po ní téměř tři týdny pátrala policie. Podle místních médií ji zabil člověk, se kterým předtím rok chodila, ten se navíc k činu přiznal. 

Tělo Noy Milivojev bylo nalezeno 6. července v hlavním městě Bělehradě. Místní média uvádí, že ji vrah pravděpodobně uškrtil a poté rozřezal a uložil do několika nádob a pytlů a následně se tělo snažil rozpustit neznámou chemikálií.

Po otřesné zprávě se o víkendu v centru města konala pieta, která měla památku zemřelé dívky uctít, krátce po jejím skončení však přišlo památník zdemolovat několik mužů.

„Od chvíle, kdy byla Noa nalezena mrtvá, se objevilo tolik transfobní nenávisti namířené proti ní. Nic z toho si nezasloužila. Ti chlapi roztrhali naše vlajky trans pride, roztrhali naše květiny a rozkopali svíčky, které jsme tam nechali,“ uvedl jeden z přátel Noy pro server Vice

9. května 2024 v 16:00 Čas čtení 1:41 Infografika: Patříme na Západ? V těchto pěti právech LGBTQ+ osob stále zaostáváme Infografika: Patříme na Západ? V těchto pěti právech LGBTQ+ osob stále zaostáváme

Situace LGBTQ+ lidí je v Srbsku těžká, jejich práva jsou sice podobná jako v Česku, trans lidé mohou legálně podstupovat tranzici, diskriminaci a nenávisti však čelí každý den. A atmosféra v zemi je pro ně mnohem nepřívětivější. Minulý rok musel být podobně jako letos v Gruzii zrušen Pride kvůli obavám o bezpečnost. 

Domů
Sdílet
Diskuse