Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Veronika Dlesková
12. července 2023 17:25
Čas čtení 0:39

Kratom a HHC na seznamu zakázaných látek nebudou, rozhodla vláda

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Kratom a HHC na seznamu zakázaných látek nebudou, rozhodla vláda
Zdroj: Flickr/Dominic Milton Trott/volně k užití

Vláda ve středu rozhodla o tom, že kratom a kanabinol HHC na seznam zakázaných látek nezařadí. Po jednání kabinetu to na Twitteru oznámili Piráti.

Místo zákazu chce vláda klást důraz na nastavení větší ochrany uživatelů. Resort zdravotnictví navrhoval zákaz kratomu a HHC kvůli jejich dostupnosti dětem. Experti hodnotí tyto látky jako méně rizikové a doporučují stanovit pro jejich prodej a kontrolu jasná pravidla.

Národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil už dříve řekl, že nová legislativní úprava je už připravena a je možné ji rychle přijmout v Parlamentu. Kratom i HHC by podle novely měly patřit na seznam psychomodulačních látek. Stanovit by se měla pravidla jejich prodeje a kontroly.

Kratom pochází z tropické rostliny a HHC z rostliny konopí. V malém množství mohou mít obě látky léčivé účinky, ve velkých dávkách utlumují. Prodávají se jako oleje, tinktury, tablety či prášek.

Domů
Sdílet
Diskuse