Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Veronika Dlesková
17. července 2023 16:29
Čas čtení 0:55

Chceš opravit rodinný dům? Stát ti na to přispěje až milion korun

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Chceš opravit rodinný dům? Stát ti na to přispěje až milion korun
Zdroj: Pexels

Na opravu starého rodinného domu dostanou občané od státu až milion korun. Ministerstvo životního prostředí zahájilo dotační program Oprav dům po babičce.

Nový dotační program se vztahuje na starší a nevyužité rodinné domy. „Podle údajů Českého statistického úřadu je v Česku zhruba 17 % rodinných domů neobydlených. Jedná se o statisíce domů, které by mohly dál sloužit svému účelu,“ uvedl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). Dotaci až do výše jednoho milionu korun stát nabídne všem ekonomicky aktivním osobám s českým občanstvím. „Poté, co ale dům zrekonstruuji, tak je podmínka mít v nemovitosti deset let trvalé bydliště,“ vysvětlil Hladík. 

17. července 2023 13:14 Čas čtení 2:25 Tvým prarodičům se v lednu zvýší průměrné důchody asi o 400 korun Tvým prarodičům se v lednu zvýší průměrné důchody asi o 400 korun

Primárně by měla dotace směřovat na zateplení domu, aby byl dům staršího data výstavby renovován alespoň na energetickou třídu B. „Dotace ale zahrne i například opravy podlah a dalších částí domu,“ dodal Hladík. Dotace bude možné čerpat na domy postavené nejpozději v roce 2013.

Program cílí především na mladé rodiny. „Mladé rodiny trápí nejvíce nedostatek bydlení, nedostatek financí na rekonstrukce,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Program bude zahrnovat i bonus ve výši 50 tisíc korun na každé nezaopatřené dítě žadatele. 

S programem jsou spojeny i výhodnější stavební úvěry se zvýhodněným úrokem bez nutnosti zástavy nemovitosti nebo fixací úrokové sazby po celou dobu splatnosti. 

Domů
Sdílet
Diskuse