Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Kateřina Viková
18. července 2023 11:38
Čas čtení 0:45

„Ukrajinci unáší děti.“ Policie řešila falešnou zprávu o únosu romských dětí, za šíření lživých informací hrozí trest

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
„Ukrajinci unáší děti.“ Policie řešila falešnou zprávu o únosu romských dětí, za šíření lživých informací hrozí trest
Zdroj: TASR/Roman Hanc

Plzeňští policisté prošetřovali podezření z únosu romských dětí ukrajinskými občany, na který upozornil uživatel Facebooku. Podle policie však k trestnému činu nedošlo, jednalo se o falešnou zprávu.

„Zabývali jsme se oznámením údajného únosu romských dětí ze strany ukrajinských občanů v Rokycanech. Ujišťujeme veřejnost, že k takové události nedošlo. Náležitou pozornost věnujeme i příspěvkům na soc. sítích, které byly v této souvislosti zveřejněny,“ napsala Policie ČR na Twitteru. 

V příspěvku na Facebooku uživatel napsal apelativní zprávu, že Ukrajinci unášejí malé děti, a upozornil na nedávný případ, který se měl udát v Rokycanech. V něm se však dítě mělo vyškubnout a utéct. 

Ze současné situace vyplývá, že spory mezi oběma menšinovými komunitami trvají. Vztahy se vyhrotily po incidentu u Brněnské přehrady, při kterém, údajně pod rukou Ukrajince, zemřel romský mladík. 

K šíření poplašných zpráv se na Twitteru vyjádřil i ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). V příspěvku vyzdvihuje snahy policie informovat a odkrývat případy šíření poplašných a lživých zpráv a upozorňuje, že se může jednat o porušení zákona, které se trestá.

Domů
Sdílet
Diskuse