Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Veronika Dlesková
19. července 2023 10:53
Čas čtení 0:54

„Vaří se ve mně krev.“ Ministr Válek ostře odsoudil Jaroslava Duška, podle něhož je rakovina vědomá volba

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
„Vaří se ve mně krev.“ Ministr Válek ostře odsoudil Jaroslava Duška, podle něhož je rakovina vědomá volba
Zdroj: Čestmír Strakatý

Jaroslav Dušek překvapil v rozhovoru s Čestmírem Strakatým svým názorem, že „rakovina je vědomá volba“. Podle něj na ni lidé umírají proto, že nemají rádi život. Proti jeho slovům se vymezil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Jaroslav Dušek je známý svými kontroverzními výroky z oblasti zdravotnictví. Některými svými tvrzeními překvapoval již v době koronavirové pandemie. Jeho nejnovější slova o tom, že za rakovinu si může člověk sám, jelikož nemá rád život, pobouřila i ministra zdravotnictví.

„Respektuji svobodu slova, která zahrnuje i právo plácat absolutní nesmysly. Je však potřeba jasně se vymezit proti podobným ezoblábolům, které se v mých očích rovnají tomu, co tady plácají různí proruští trollové a dezinformátoři,“uvedl Válek. 

Podle Duška je rakovina vědomou volbou nemocného, kterou činí, protože nemá rád život a sám sebe. „Moje maminka zemřela na rakovinu. To byla její volba. A co je to rakovina? Vy si myslíte, že ten člověk umře na rakovinu? Já si myslím, že umře na to, že nenávidí život. To vím,“ řekl Dušek v rozhovoru s Čestmírem Strakatým. 

Jeho slova nemohl nechat bez odezvy ministr Válek, který většinu svého života zasvětil výzkumu a léčbě rakoviny. „Přiznám se, že se ve mně vaří krev, když slyším podobné pavědecké, a hlavně vůči onkologicky nemocným i jejich blízkým necitlivé nesmysly,“uvedl Válek. „Prosím vás, rakovina není vědomá sebevražda z vlastního rozhodnutí. Sebevražda je věřit podobným blábolům, odmítat léčbu a ignorovat prevenci,“dodal ministr. 

Domů
Sdílet
Diskuse