Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Veronika Dlesková
19. července 2023 18:28
Čas čtení 0:49

Vzniká vůbec první centrum pro pomoc obětem sexuálního násilí v Česku. S jeho otevřením můžeš pomoci i ty

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Vzniká vůbec první centrum pro pomoc obětem sexuálního násilí v Česku. S jeho otevřením můžeš pomoci i ty
Zdroj: Pexels/Karolina Grabowska

Centrum PORT bude na pražském Břevnově. Organizace proFem požádala veřejnost o finanční pomoc s rekonstrukcí budovy, na kterou lidé mohou přispět prostřednictvím platformy Donio.

První komplexní centrum pro pomoc obětem sexuálního násilí v Česku poskytne krizovou pomoc v podobě sociálního a právního poradenství, psychoterapie, lékařské pomoci i sběru a uchování genetických vzorků a důkazů. Centrum by se mělo otevřít začátkem příštího roku. 

ProFem dlouhodobě pomáhá obětem sexuálního násilí. Se sexuálním obtěžováním se osobně setká každá druhá žena a každý čtvrtý muž. Obětí znásilnění se stane necelých deset procent žen. Vyplývá to z výzkumu organizace proFem. Policie ročně dostane zhruba 600 oznámení o znásilnění. To je asi pět procent případů.

19. července 2023 10:53 Čas čtení 0:54 „Vaří se ve mně krev.“ Ministr Válek ostře odsoudil Jaroslava Duška, podle něhož je rakovina vědomá volba „Vaří se ve mně krev.“ Ministr Válek ostře odsoudil Jaroslava Duška, podle něhož je rakovina vědomá volba

Sbírka na rekonstrukci

Sbírka byla spuštěna v úterý na platformě Donio a lidé do ní mohou přispívat po dobu dvou měsíců. ProFem má čtyři finanční milníky, z nichž ten nejnižší je částka 570 tisíc korun. Za ni by opravili stěny, stropy, vestavby a zděné příčky. Doufají však v částku 2 milionů korun, která by pokryla většinu rekonstrukčních prací, na něž nestačí finance poskytnuté Norskými fondy, českými firmami, nadacemi a individuálními dárci. 

ProFem usiluje o zlepšení situace v oblasti domácího a sexuálního násilí už od roku 1993. „Chceme společnost vnímavější k tématu násilí na ženách a netolerující jakékoliv jeho formy. Usilujeme o zvyšování kvality života obětí domácího a sexuálního násilí prostřednictvím zvyšování odbornosti, efektivity a dostupnosti systému pomoci,“ uvádí organizace na svých webových stránkách. 

Domů
Sdílet
Diskuse