Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková
22. července 2023 15:15
Čas čtení 1:05

Amnestie pro lidi odsouzené za marihuanu? Prezident Pavel je pro, pokud dojde k její legalizaci

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Amnestie pro lidi odsouzené za marihuanu? Prezident Pavel je pro, pokud dojde k její legalizaci
Zdroj: Refresher

Prezident Pavel na debatě v rámci festivalu Colours of Ostrava řekl, že pokud by došlo k regulované legalizaci konopí, udělil by lidem odsouzeným za užívání této marihuany amnestii.

Petr Pavel se na festivalu Colours od Ostrava zúčastnil diskuzního fóra Meltingpot, které uváděli autoři podcastu Kecy & Politika Bohumil Pečinka a Petros Michopoulos. Ti legalizaci marihuany dlouhodobě podporují a prezidenta se během debaty zeptali, zda plánuje udělit amnestii lidem odsouzeným ve spojitosti s konopím.

22. července 2023 13:00 Čas čtení 1:36 Žraloci u pobřeží Floridy zřejmě požírají kokain, který pašeráci hází do moře Žraloci u pobřeží Floridy zřejmě požírají kokain, který pašeráci hází do moře

Marihuana škodí méně než alkohol, míní Pavel, regulovanou legalizaci proto podporuje

„Já se v téhle věci stavím tak, že podle posledních poznatků páchá konopí mnohem méně škody než jiné povolené drogy. Regulovaná legalizace je proto namístě. Pokud bychom k tomu dospěli, a já bych pro to byl, pak by nemělo smysl, aby lidé, kteří byli odsouzeni za něco, co je momentálně legalizováno, nadále seděli ve vězení. Byl by to jistě dobrý důvod k tomu tu amnestii udělit,“ řekl prezident Petr Pavel. Za svou odpověď si ihned vysloužil dlouhý potlesk z publika.

Vyjádření prezidenta na Twitteru uvítal i předseda Pirátů Ivan Bartoš, který regulovanou legalizaci konopí také dlouhodobě prosazuje. Za jeho příslib poděkoval, a dokonce ho označil za předposlední dílek do skládačky ke schválení zákona, který regulaci uvede do praxe. 

Kromě amnestie z důvodu legalizace konopí se Pavel vyjádřil i k dalším možným amnestiím. „Můj předchůdce nechal tuto pravomoc na ministerstvo spravedlnosti. Až se splní všechny úkony k tomu, aby se tato pravomoc opět převelela zpět na kancelář prezidenta, tak si vezmu zpět plnou kompetenci týkající se amnestií,“ uvedl prezident.

Domů
Sdílet
Diskuse