Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Veronika Dlesková
25. července 2023 15:38
Čas čtení 1:01

Situace na Rhodu je vážná, ale stabilizovaná, tvrdí ministerstvo zahraničí

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Situace na Rhodu je vážná, ale stabilizovaná, tvrdí ministerstvo zahraničí
Zdroj: TASR

Situace na řeckém ostrově Rhodos je podle ministerstva zahraničí stabilizovaná. „Zda odcestovat na Rhodos, je volba každého,“ uvedl vrchní ředitel sekce právní a konzulární ministerstva zahraničí Martin Smolka na mimořádném brífinku.

Na Rhodu se momentálně nachází asi 4 500 českých turistů. „Čeští občané se díky několika repatriačním letům denně postupně dostávají bezpečně zpět do ČR, to jsou dobré zprávy,“uvedl předseda vlády Petr Fiala (ODS). Dodává ale, že situace se nesmí podceňovat. 

Někteří turisté se na řecké ostrovy chystají i přes požáry, které tam zuří. „Zda odcestovat na Rhodos, je volba každého. My jsme tu od toho, abychom vyhodnocovali míru rizika. Míra není taková, abychom museli dávat doporučení vůbec nejezdit do částí ostrova, které nejsou zasaženy,“řekl Smolka. 

Česká armáda nachystala pro případ nouze letadla, která by mohla pro Čechy a Češky vyrazit. Zatím ale stačí kapacity nynějších letů. V úterý to potvrdil předseda vlády. 

23. března 2024 14:30 Čas čtení 4:50 Pod povrchem: Mohlo by být podzemní obydlí naší únikovou cestou před klimatickou katastrofou? Pod povrchem: Mohlo by být podzemní obydlí naší únikovou cestou před klimatickou katastrofou?

Oheň je nekontrolovatelný již sedmým dnem a kromě Rhodu vzplály i ostrovy Korfu, Euboia a Peloponéský poloostrov. Ministerstvo zahraničí českým občanům nedoporučuje cestovat pouze do některých částí Rhodu, kde zuří požáry. Severní části ostrova jsou podle ministerstva v pořádku a některé cestovní kanceláře tam nadále posílají své klienty. 

„Situace je nadále vážná, ale zdá se být stabilizovaná. Nadále platí to, že nejpostiženější části jsou od středu na jihovýchod ostrova. Pro nás je nejdůležitější, jak jsou na tom čeští turisté,“ uvedl Smolka. Od včerejšího dne už nemáme evidovaného žádného českého turistu, který by aktuálně potřeboval nějakou naši asistenci typu evakuace,“ dodal

Domů
Sdílet
Diskuse