Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Florián Meričko
2. srpna 2023 11:04
Čas čtení 0:48

V Chorvatsku už turisté natrefili na černé vdovy i v kempu. Jsou ve stanech či umývárnách, tvrdí znepokojená Češka

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
V Chorvatsku už turisté natrefili na černé vdovy i v kempu. Jsou ve stanech či umývárnách, tvrdí znepokojená Češka
Zdroj: Wiki Commons/matthi1963/Sphoo

Na výskyt jedovatého pavouka upozornila česká turistka.

Na jedovatý druh pavouka známého jako černá vdova už narazili také v turistickém kempu na ostrově Rab. Upozornila na to česká rodina, která se v dané lokalitě nacházela na dovolené, informuje portál TN.cz.

„V kempu je velký výskyt černých vdov. Ve stanech, kde bydlí rodiny s malými dětmi, v umývárnách, kdekoli blízko kempu,“ uvedla paní Erika pro TN.cz.

Domácí obyvatelé už před časem upozornili na zvýšený výskyt snovačky jedovaté ve vlastních obydlích. I když se černé vdovy běžně vyskytují v přímořských oblastech, v uplynulém období se začaly stále více objevovat v bezprostřední blízkosti lidí. Arachnolog Milan Řezáč ale tvrdí, že to není překvapivé či neobvyklé.

Časem se černé vdovy mohou dostat i do střední Evropy

Podle slov odborníka mohli na černé vdovy narazit turisté a turistky i v minulosti, jelikož je tento druh typický pro středomořské oblasti. Řezáč zároveň dodává, že druh Latrodectus tredecimguttatus (středomořská černá vdova) není tak nebezpečný, jak by se mohlo zdát.

„Jsou to mírumilovná zvířata,“ uvedl pro TN.cz s tím, že na člověka zaútočí jen v případě, kdy se cítí ohrožena či nemají kam utéct. Upřesnil také, že kousnutí obávanou černou vdovou nemusí vždy končit hospitalizací. Všechno však podle něj závisí na citlivosti člověka, podobně jako v případech štípnutí vosou.

Domů
Sdílet
Diskuse