Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Florián Meričko
3. srpna 2023 9:52
Čas čtení 0:49

Do mobilizace v Rusku aktivně vstupují oligarchové. Dotují výplaty vojáků

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Plat se skládá ze dvou částí, jednu z nich platí soukromá společnost.

Oligarchové z Ruska se začali aktivně podílet na verbování nových vojáků do armády. Miliardáři nabízejí budoucím žoldnéřům stovky eur poté, co uzavřou dohodu s ministerstvem obrany, informuje RTVS na základě zjištění ruskojazyčného portálu Važnyje historii.

Aktuální náborové schéma v Rusku nabízí dobrovolníkům plat, který se skládá ze dvou částí. První vyplácí přímo resort obrany a druhou zase soukromá společnost, která osobu zaměstnala a působí jako „firma vojenskoprůmyslového komplexu“.

Portál Važnyje historii demonstruje ukázkový plat na příkladu bojovníka Igora Sergienka, který je součástí dobrovolnického praporu Sokol. Ministerstvo Igorovi měsíčně vyplácí částku 200 tisíc rublů, což je přibližně 41 tisíc korun. Soukromá společnost Rusa mu na účet měsíčně přispívá dalších 100 tisíc rublů, tedy asi 19 tisíc korun.

Obcházejí sankce a pomáhají Kremlu

Telefonní čísla, která využívá společnost při registraci do zmíněného praporu, přitom patří firmě Rusal Management. Tu vlastní oligarcha Oleg Deripaska, na kterého jsou uvaleny sankce. Na samotnou společnost se však sankce nevztahují, protože v ní Deripaska snížil svůj podíl. Takovým stylem dokáží oligarchové aktivně pomáhat Kremlu, dodává ruský portál.

29. dubna 2024 17:30 Čas čtení 4:44 V Minecraftu najdeš knihovnu plnou článků zakázaných novinářů. Tyto texty jsou v jejich zemích tabu, hra nikoliv V Minecraftu najdeš knihovnu plnou článků zakázaných novinářů. Tyto texty jsou v jejich zemích tabu, hra nikoliv

Deripaska však není jediným ruským oligarchou, který se aktivně zapojuje do verbování nových bojovníků. Portál Projekt už v minulosti informoval o tom, že se do náboru žoldnéřů zapojuje i Gennadij Timčenko a desítky dalších, kteří pravidelně zásobují ruskou armádu.

Domů
Sdílet
Diskuse