Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
ČTK Vincenc Novák Anna Koucká
3. srpna 2023 18:18
Čas čtení 0:44

Demonstranti přišli před ministerstvo spravedlnosti podpořit Tomáše Čermáka odsouzeného za podněcování k teroristickému útoku

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Demonstranti přišli před ministerstvo spravedlnosti podpořit Tomáše Čermáka odsouzeného za podněcování k teroristickému útoku
Zdroj: Refresher/Anna Koucká

Přibližně dvě desítky lidí se ve čtvrtek odpoledne shromáždily před sídlem ministerstva spravedlnosti, aby podpořili Tomáše Čermáka. Ten byl odsouzen na 5,5 roku vězení kvůli výzvám k násilí vůči politikům.

Demonstrace začala ve tři odpoledne před budovou ministerstva v pražské Vyšehradské ulici. Jeden z účastníků si s sebou přinesl transparent s nápisem „Za katr patří Fiala, ne Čermák“. Pořadatelé z iniciativy Holešovská výzva zahájili akci českou státní hymnou, po které z reproduktorů zazněl také chorál Ktož sú boží bojovníci.

Z hloučku lidí se ozývaly pokřiky „hanba“ a pískání píšťalek. Účastníci se vymezovali také proti současné vládě premiéra Petra Fialy (ODS). „Jako Čech, který se tady narodil, platil daně a odváděl sociální pojištění, si nyní ve své zemi připadám jako občan jiné kategorie,“ uvedl pro Refresher jeden z účastníků akce. Demonstranti se následně přesunuli na Václavské náměstí.

demonstracedemonstracedemonstracedemonstrace
Zobrazit galerii
(4)

Jedním z účastníků protestu byl také Čermákův advokát Norbert Naxera, který na místě navzdory soudnímu rozhodnutí popíral, že by jeho klient byl teroristou.

Tomáš Čermák byl minulý měsíc jako vůbec první člověk v Česku pravomocně odsouzen za podněcování ke spáchání teroristického činu. Dopustil se ho loni v únoru, když se v živém vysílání na Facebooku ohradil proti novele pandemického zákona. V průběhu vysílání diváky vyzýval k převzetí moci, k vypálení Senátu či k vystoupení České republiky z NATO a EU.

Domů
Sdílet
Diskuse