Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
6. srpna 2023 9:46
Čas čtení 1:05

Tragédie v oblíbené turistické destinaci: Sesuv půdy pohřbil 17 lidí, počet obětí však stále roste

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Tragédie v oblíbené turistické destinaci: Sesuv půdy pohřbil 17 lidí, počet obětí však stále roste
Zdroj: TASR/AP

Záchranné práce pokračují třetí den a naděje na objevení přeživších stále klesá.

Sesuv půdy v horském středisku na severozápadě Gruzie si vyžádal nejméně 17 obětí na životech. Na příští pondělí byl v Gruzii vyhlášen den smutku. Tragédie se odehrála 3. srpna v menším dovolenkovém horském středisku Šovi, když rozmočená zemina zavalila nádvoří nedalekého hotelu a několik turistických chat. Z oblasti přírodního neštěstí byly evakuovány stovky lidí.

Město Šovi, vzdálené přibližně 140 kilometrů severozápadně od hlavního města Tbilisi, je oblíbené pro své minerální prameny a malebné hory. Nacházejí se v něm chaty a malé hotely. Gruzínské úřady uvedly, že sesuv půdy zřejmě vyvolaly silné deště, které ještě zhoršila nedávná eroze v oblasti.

Gruzie se díky ekonomické dostupnosti i dobrým leteckým spojením stává stále častěji cílem pro turisty. Krajina nabízí působivé a relativně málo frekventované přírodní lokality, včetně impozantních pohoří, ale i množství historických památek či jeskyní.

Během třetího dne pátrací akce záchranáři zpod nánosů vytáhli dalších šest těl. Pohřešovaných je stále 18 lidí. Vedoucí služby řízení mimořádných situací Temur Mgebrišvili uvedl, že v zóně katastrofy byl postaven provizorní most, který umožňuje přivézt na místo neštěstí těžkou techniku.

Prozatím bylo identifikováno sedm obětí. Mezi nimi je jedna ruská občanka a jedna ukrajinská novinářka, která do své emigrace do Nizozemska v roce 2019 pracovala pro televizní kanál Ukrajina. Novinářka byla v Gruzii na dovolené s manželem a třemi dětmi – jejich osud není znám. Totožnost ostatních nalezených těl se bude určovat na základě analýzy DNA, dodaly gruzínské úřady.

Domů
Sdílet
Diskuse