Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Vincenc Novák
9. srpna 2023 11:17
Čas čtení 0:37

FOTO: Nemáš kde bydlet? Kup si řopík! Stát prodává staré vojenské bunkry za hubičku

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
FOTO: Nemáš kde bydlet? Kup si řopík! Stát prodává staré vojenské bunkry za hubičku
Zdroj: EASYFOTO TASR - Branislav Caban

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových na svém webu obvykle nabízí ke koupi různé předměty. Můžeš tu narazit na nábytek, auto, a dokonce psa. Jednou z nejoblíbenějších položek jsou ale staré bunkry, které opět nabízí ministerstvo obrany.

Nabízené bunkry, známé také pod přezdívkou „řopík“, armáda stavěla ve 30. letech jako součást československého opevnění. Měly zemi chránit před hrozícím nebezpečím především ze sousedního Německa. Na českém území jich dneska stojí tisíce. 

Prodej bunkrů probíhá formou výběrového řízení. Cena se pohybuje od 20 do 120 tisíc korun v závislosti na velikosti a technickém stavu objektu. Prohlídka staveb je možná kdykoliv na vlastní nebezpečí, neboť většina ze nich je volně přístupná.

Nejlevnějším nabízeným řopíkem je bunkr ve Velkých Heralticích na Opavsku, jehož minimální cena činí 20 700 korun. Betonová skrýš se nachází v těsném sousedství s místním posedem. Nejluxusnějším kouskem v nabídce je řopík v Novosedlech u Mikulova, jehož cena začíná na necelých 120 tisících korun.

A k čemu ti takový bunkr bude? Inspirací ti může být například architekt Jan Tyrpekl, který se rozhodl betonový monolit přestavět na designovou útulnu.

Zaujala tě nabídka řopíků? V následující galerii se mrkni na jednotlivé objekty a vyber si svého favorita. 

Bohumín, okres Karviná. Minimální kupní cena: 21 170 Kč.Sádek u Opavy, okres Opava. Minimální kupní cena: 36 600 Kč.Velké Heraltice, okres Opava. Minimální kupní cena: 20 700 Kč.Přibice, okres Břeclav. Minimální kupní cena: 88 700 Kč.
Zobrazit galerii
(9)
Zpět
Sdílet
Diskuse