Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková
17. srpna 2023 11:59
Čas čtení 1:06

Danuše Nerudová oznámila kandidaturu do europarlamentu

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Danuše Nerudová oznámila kandidaturu do europarlamentu
Zdroj: Refresher.cz/David Marcin

Bývalá prezidentská kandidátka Danuše Nerudová chce příští rok kandidovat do Evropského parlamentu za hnutí Starostové a nezávislí (STAN). Na sociální síti X ve čtvrtek oznámila, že se bude ucházet o pozici lídryně kandidátky STAN.

„Čekají nás volby, které ovlivní budoucnost nás i Evropy. Cítím zodpovědnost vůči všem, kteří mi dali hlas v prezidentské volbě a chtěli změnu,“ napsala na sociální síti X.

Ekonomka a bývalá rektorka Mendelovy univerzity v Brně získala v prvním kole prezidentských voleb 13,93 % hlasů a skončila tak na 3. místě po Petru Pavlovi a Andreji Babišovi.

Nerudová do vlákna pod příspěvek s oznámením kandidatury napsala, že má jasnou vizi o tom, jakou Evropskou unii a jaké Česko chce. Má to být země, která zvládne výzvy, jako je klimatická změna, reforma vzdělávacího systému či přeměna země v moderní ekonomiku, která bude stát na inovacích a moderních technologiích. Česko by podle ní mělo pochopit výhody členství v Evropské unii a naplno je využít. EU chce otevřít také mladým lidem a jejich novým nápadům, energii i tématům.

11. srpna 2023 12:10 Čas čtení 4:41 Manželství, muž a žena. Klíčová slova, která nás vrátí před rok 89, nebo konečně posunou mezi civilizované země Manželství, muž a žena. Klíčová slova, která nás vrátí před rok 89, nebo konečně posunou mezi civilizované země

Hnutí STAN si Nerudová vybrala, protože s ním má společnou celou řadu témat, od ochrany přírody přes podporu venkova až po rovná práva pro všechny. „Jeho proevropská politika navíc stojí na hodnotách, které mi jsou blízké. Stejně jako já vnímá Evropskou unii jako nejúspěšnější společný projekt na našem kontinentu od druhé světové války, zároveň si ale uvědomuje, že Evropská unie a její instituce potřebují reformy. Věřím, že společně připravíme evropský program, který posune naši zemi a Unii dopředu,“ uvedla na X.

Případná nominace lídrů kandidátky bude podléhat schválení širším vedením Starostů. Celostátní výbor by o nich měl rozhodovat koncem léta.

Domů
Sdílet
Diskuse