Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová
23. srpna 2023 6:12
Čas čtení 0:39

Umělá inteligence převezme čtvrtinu pracovních úkonů. Více zasáhne ženy

Kategorie:
Ekonomika
Uložit Uložené
Umělá inteligence převezme čtvrtinu pracovních úkonů. Více zasáhne ženy
Zdroj: Pexels/ThisIsEngineering

Umělá inteligence se vyvíjí až rychlostí blesku. Nová studie nyní odhadla, pro koho může být překážkou.

Zpráva Mezinárodní organizace práce (ILO) se blíže podívala na dopady příchodu umělé inteligence (AI) na pracovní trh. Předpokládá, že ačkoliv se s vývojem AI pojí řada příležitostí k odlehčení od monotónních úkonů, práci většiny lidí zcela nepřevezme. Zautomatizuje ale část jejich povinností a uvolní je pro jiné úkoly.

„Většina pracovních míst a odvětví je vystavena automatizaci jen částečně, a je tedy pravděpodobnější, že je umělá inteligence spíše doplní, než nahradí,“ došla k závěru organizace ILO. „Nejdůležitější dopad této technologie bude pravděpodobně spočívat v rozšíření pracovních činností,“ udává dále.

ILO také upozornila na to, že potenciální automatizaci je vystavena přibližně čtvrtina úkolů v kancelářské práci. Odrazit by se to mělo na zaměstnanosti žen, které jsou v kancelářích nejčastěji zastoupeny. AI tak podle studie ohrožuje i dvakrát více žen než mužů, zejména v zemích s vysokými a středními příjmy.

Zpráva dále na politiky a političky apeluje, že ačkoliv je jisté, že pracovní síla zcela určitě nebude umělou inteligencí nahrazena, měli by se na nadcházející technologické změny připravit. 

Domů
Sdílet
Diskuse