Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Veronika Dlesková
27. srpna 2023 18:00
Čas čtení 0:50

Nevěř všemu, co vidíš na internetu. Muži za dezinformační příspěvek o Ukrajinci hrozí vězení

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Nevěř všemu, co vidíš na internetu. Muži za dezinformační příspěvek o Ukrajinci hrozí vězení
Zdroj: Městská policie hl. m. Prahy

Policie na sociální síti X upozornila na příspěvek sdílený na Facebooku, který informoval o smyšlené události. Ta se měla stát ve čtvrtek a jedním z jejích aktérů měl být uprchlík z Ukrajiny. Incident se ale vůbec nestal tak, jak muž popisoval.

Příspěvek byl zveřejněn ve facebookové skupině určené pro obyvatele Zábřehu na Olomoucku. Čtyřiatřicetiletý muž v něm popisoval údajný incident, v rámci něhož se měl Ukrajinec pokusit znásilnit mladou ženu. 

27. srpna 2023 14:01 Čas čtení 0:37 Chceš jezdit po Rakousku zadarmo? Stačí si vytetovat jízdenku. Nápad se setkává s úspěchem i kritikou Chceš jezdit po Rakousku zadarmo? Stačí si vytetovat jízdenku. Nápad se setkává s úspěchem i kritikou

Podle zjištění policie k incidentu mezi ženou a neznámým mužem došlo. Odehrál se ale podstatně jinak, než jak muž v příspěvku popisoval. Z výslechu ženy vyplynulo, že během procházky ji slovně napadl neznámý muž hovořící cizím jazykem. Měl ji vulgárně urážet a následně se proti ní rozejít, čehož se lekla a raději utekla.

S celým zážitkem se žena krátce nato svěřila právě muži, jenž příběh zpestřil o nepravdivé a neověřené informace a následně je zveřejnil na sociální síti.

Z důvodu šíření informace, která se nezakládala na pravdě, hrozí muži za spáchání přečinu šíření poplašné zprávy až dva roky za mřížemi. Samotným incidentem, během kterého měla být žena verbálně napadena, se policisté zabývají a totožnost muže, který ji měl atakovat, znají. Jedná se o cizince, ovšem ne ukrajinské národnosti.

Domů
Sdílet
Diskuse