Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Veronika Dlesková
28. srpna 2023 7:30
Čas čtení 0:33

Chorvatsko zruší mýtné brány, nahradí je elektronickým poplatkem. Zrychlí se tím doprava

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Chorvatsko zruší mýtné brány, nahradí je elektronickým poplatkem. Zrychlí se tím doprava
Zdroj: TASR/Roman Hanc

Dovolenkový ráj Čechů a Češek bude zase o něco přístupnější. Chorvatsko plánuje nahradit současné mýtné brány elektronickým mýtným. Novinka by měla být zavedena do roku 2025.

Chorvatsko zrušením mýtných bran zrychlí dopravu a omezí kolony, které se v sezoně na tamních dálnicích tvořily. Projekt, díky němuž země přejde na elektronické mýtné, vyjde asi na 100 milionů eur (2,4 miliardy korun). Na svém webu to uvádí chorvatský deník Jutarnji list.

25. srpna 2023 6:00 Čas čtení 3:32 Letenky na podzim: Odleť k moři do Dubaje nebo do Egypta za hubičku Letenky na podzim: Odleť k moři do Dubaje nebo do Egypta za hubičku

Chorvatské dálnice jsou každým rokem více vytížené. Od začátku roku do poloviny srpna projelo chorvatskými dálnicemi 41,3 milionu vozidel. To je o 12 procent více než loni. Za letošek se na mýtném vybralo téměř 30 milionů eur. 

V současné době mýtnými branami v Chorvatsku projede v sezoně až 300 aut za hodinu. Se zavedením nového systému elektronického mýtného by se ale jejich počet mohl zvýšit na 3 tisíce za hodinu. 

Chorvatsko neplánuje změnit současný systém, který počítá s platbou za ujetý kilometr. O přechodu na dálniční známky podle ministra pro moře, dopravu a infrastrukturu Olega Butkoviče neuvažuje.

Domů
Sdílet
Diskuse