Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Anna Koucká ČTK
28. srpna 2023 17:53
Čas čtení 1:27

Soud v Praze potvrdil Popelkovi trest za výzvu ke stržení ukrajinské vlajky

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Soud v Praze potvrdil Popelkovi trest za výzvu ke stržení ukrajinské vlajky
Zdroj: Anna Koucká

Za výzvu ke stržení ukrajinské vlajky z Národního muzea na březnové protivládní demonstraci dnes odvolací Městský soud v Praze potvrdil Jaroslavu Popelkovi čtyřměsíční podmínku se zkušební dobou na rok a půl.

Podle ČTK také Popelkovi soud potvrdil osmnáctiměsíční zákaz pobytu na území Prahy. Verdikt je pravomocný. Popelka se jednání nezúčastnil, v červnu u soudu uvedl, že podle jeho názoru jde nanejvýš o přestupek.


Soudce Václav Kašík upozornil, že Popelka nebyl souzen za své politické názory ani za to, že chtěl z budovy vlajku strhnout, samotné stržení vlajky by totiž trestným činem nebylo. Musel si ale být vědom, že nabádá k chování, které nelze spáchat jinak než násilně. Dav lidí by se totiž musel dostat nejen přes zavřené dveře budovy, ale i přes policisty, kteří ji střežili.

28. srpna 2023 13:35 Čas čtení 0:46 Noční oblohu prozáří modrý superúplněk. Kdy ho sledovat? Noční oblohu prozáří modrý superúplněk. Kdy ho sledovat?

Uložený trest, který odvolací senát dnes potvrdil, označil Kašík za adekvátní a v podstatě symbolický. Upozornil, že sám Popelka se netají tím, že chce v podobných aktivitách pokračovat, trest zákazu pobytu v Praze je tak podle soudce také vhodný.

„Pojďte všichni k muzeu, jdeme dovnitř“

Podle obžaloby Popelka 11. března na demonstraci na Václavském náměstí nazvané Česko proti bídě i po jejím skončení podněcoval dav k tomu, aby vtrhl do budovy Národního muzea a sundal z ní vlajku Ukrajiny, vyvěšenou na znamení solidarity se zemí čelící ruské agresi. 


„Pojďte všichni k muzeu, jdeme dovnitř,“ provolával podle vyšetřovatelů. „Navrhuji po skončení tohoto shromáždění odstranit z Národního muzea ukrajinskou vlajku,“ prohlašoval také. Do Národního muzea se pak po demonstraci pokusili vniknout lidé, kteří chtěli vlajku sundat.


Policie kvůli incidentu zadržela dvě desítky lidí. Podle červnových informací serveru Seznam Zprávy dostalo 14 z nich v přestupkovém řízení pokutu. Výši pokut radnice nesdělila.


Popelka v červnu u Obvodního soudu pro Prahu 1 řekl, že považuje za nevhodné, aby na Národním muzeu visela vlajka cizího státu. Vyjádřil také záměr pokračovat v pokusech o odstranění vlajky z budovy. Zároveň ale uvedl, že nechce žádné násilí. 

28. srpna 2023 9:43 Čas čtení 0:51 Chčije a chčije. Počasí bude deštivé, o víkendu tě ale čekají příjemné letní teploty Chčije a chčije. Počasí bude deštivé, o víkendu tě ale čekají příjemné letní teploty

Jeho obhájce Norbert Naxera zopakoval, že se Popelka nedopustil podněcování k trestnému činu, protože stržení vlajky je maximálně přestupkem. Popelka dal podle něj svými výroky najevo svůj postoj a vyjádřil nesouhlas s vládou i se zahraniční politikou České republiky.

Domů
Sdílet
Diskuse