Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Radim Šlechta
31. srpna 2023 16:00
Čas čtení 0:52

Miluješ pivo? Rozbíjej prasátko, čeká nás zdražení

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Miluješ pivo? Rozbíjej prasátko, čeká nás zdražení
Zdroj: Plzeňský Prazdroj Slovensko

Většina produktů plzeňského pivovaru zdraží už od října.

Za produkty Plzeňského Prazdroje si od října připlatíš. Ceny balených piv vzrostou v průměru o 1,5 koruny za půllitr, tankové a sudové pivo zdraží o korunu. Na téma poprvé poukázala ČTK, Refresheru informace potvrdil mluvčí pivovaru Zdeněk Kovář.

„Plzeňský Prazdroj upraví od 1. října 2023 svůj ceník. Změny zahrnují většinu jeho produktů, v průměru jde o nárůst o 5,7 procenta. Úprava cen se týká lahvových, plechovkových i čepovaných piv. S ohledem na složitou situaci v gastronomii pivovar přistoupil ke změnám tak, že u balených piv cena vzroste v průměru o 1,5 Kč za půllitr, zatímco u sudových a tankových piv jen o 1 Kč,“ řekl Kovář s tím, že zvýšení cen je nižší než aktuální inflace.

31. srpna 2023 10:07 Čas čtení 0:48 Evropa následuje Česko – holduje pivu. Francouzi nechtějí víno a vládu to stojí miliardy korun Evropa následuje Česko – holduje pivu. Francouzi nechtějí víno a vládu to stojí miliardy korun

Prazdroj podle něj čelí trvalému růstu cen, který zasáhl téměř do všech fází výrobního procesu. Nejvíce rostou ceny u energií, ale i v oblasti obalů a logistiky. Podle Kováře je nákladnější i výčepní technologie a vybavení, které pivovar poskytuje restauračním zařízením.

„Přesto pivovar připravil změny konzervativně. Podobně jako v předchozích náročných letech, v době covidu nebo při loňské energetické krizi nemění ceny skokově a bere část rostoucích nákladů na sebe a nepřenáší je plně na spotřebitele. K cenové úpravě Prazdroj přistupuje, aby dokázal i v budoucnu garantovat tu nejvyšší kvalitu svých piv i dalších služeb, včetně vysoké péče o českou pivní kulturu,“ uzavřel Kovář.

Domů
Sdílet
Diskuse