Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková
12. září 2023 12:55
Čas čtení 1:03

ČNB vydá stříbrnou dvousetkorunovou minci k výročí narození významného českého umělce. Hlasuj, jak se ti líbí

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené

Česká národní banka připomíná vydáním pamětní stříbrné mince výročí 150 let od narození významného českého malíře a kreslíře Maxe Švabinského. Minci v nominální hodnotě 200 korun si budeš moct koupit od středy 13. září, dáš za ni ale víc než dvě stovky.

Autorem její podoby je medailér Josef Oplištil. Na lícní straně mince ztvárnil jedno z klíčových děl Maxe Švabinského, monumentální plátno Chudý kraj. Na rubové straně mince je Švabinského portrét.

27. dubna 2023 17:47 Čas čtení 0:36 Záhadný československý haléř z roku 1924 byl vydražen za 1,5 milionu korun. V čem spočívá tajemství této mince? Záhadný československý haléř z roku 1924 byl vydražen za 1,5 milionu korun. V čem spočívá tajemství této mince?

Centrální banka vydává celkem 30 tisíc kusů pamětních mincí ve dvou provedeních. Vizuálně jsou téměř stejné, liší se povrchovou úpravou a provedením hrany. Část, konkrétně 11 150 kusů, je v běžné kvalitě s vroubkovanou hranou, dalších 18 850 kusů má špičkovou kvalitu, leštěné pole s matovaným reliéfem a hrana je hladká. Obě mince mají průměr 31 milimetrů a hmotnost 13 gramů.

pamětní stříbrná mince s Maxem Švabinským
pamětní stříbrná mince s Maxem Švabinským Zdroj: Česká národní banka

Ze slitiny stříbra a mědi je vyrobila Česká mincovna, na jejíchž stránkách je možné pamětní artefakty zakoupit. Nominální hodnota mince je sice 200 Kč, hodnota ale není totožná s prodejní cenou. Ta je vyšší, zohledňuje aktuální cenu stříbra, náklady spojené s výrobou a daň. Kvalitnější minci pořídíš za 690 korun.

Max Švabinský se narodil 17. září 1873 v Kroměříži. Stal se jednou z nejvýraznějších postav českého umění na přelomu 19. a 20. století. Nesmazatelnou stopu zanechala jeho práce v oblastech malby, kresby a grafiky. Tvořil také nástěnné obrazy pro architekturu, například dvojici maleb s portréty českých umělců nazvanou České jaro pro Riegrův sál Obecního domu v Praze. Je také autorem řady portrétů významných politiků nebo vědců. K jeho zásadním dílům patří velké alegorické plátno Chudý kraj a obraz Splynutí duší. Zemřel 10. února 1962 v Praze.

Do konce roku 2023 ČNB vydá další dvě pamětní mince, v říjnu zlatou minci v nominální hodnotě pět tisíc korun s motivem městské památkové rezervace Hradec Králové a v prosinci pamětní stříbrnou dvousetkorunu, která připomene architekta Jana Blažeje Santiniho-Aichela. 

Anketa:
Líbí se ti pamětní mince s Maxem Švabinským?
Krása.
Pohoda.
Nelíbí.
Krása.
44 %
Pohoda.
35 %
Nelíbí.
21 %
Domů
Sdílet
Diskuse