Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Anna Koucká
22. září 2023 17:59
Čas čtení 1:08

Koupačka ve výkalech. Chorvatský hotel vypouští do zátoky fekálie

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Koupačka ve výkalech. Chorvatský hotel vypouští do zátoky fekálie
Zdroj: Unsplash/Jani Godari

Na chorvatském ostrově Brač vypukl velký rozruch. Na internetu se totiž objevilo video, na kterém jeden z místních hotelů vypouští do moře fekálie. Odpadní vody mají údajně stékat do zátoky, kde se koupou turisté.

Podle chorvatského deníku Morski si někteří návštěvníci zátoky Osibova stěžují na zdravotní problémy. Mělo jít především o kožní potíže u dětí. 


Na videu bylo vidět, jak po skále stéká nevábně vytékající tekutina, která teče do moře. 

„Hoteloví hosté se koupou doslova ve vlastních výkalech. Osibova, krásná zátoka nedaleko obce Milna, zažívá ekocidu,“ citoval list anonymního autora videa. 


Podle něj tento stav trvá už dlouho a není výsadou jen tohoto léta. „Jediný rozdíl je teď v tom, že máme důkazy a celý příběh je o to děsivější,“ dodal autor záznamu.

22. září 2023 16:05 Čas čtení 0:36 Erdogan si v OSN stěžoval na LGBTQ+ výzdobu. Žádná tam ale nebyla Erdogan si v OSN stěžoval na LGBTQ+ výzdobu. Žádná tam ale nebyla


„Šli jsme k lékaři, a když jsme mu řekli, že jsme se tam koupali, okamžitě potvrdil, že právě tam se chlapci nakazili,“ uvedla matka dětí, která byla na ostrově na rodinné dovolené.


„Děti se koupaly v zátoce, kterou jsme považovali za oázu přírody. Mělo to být čisté moře. Že se něco takového děje, je pro mě neuvěřitelné,“ dodala.


Na místě mezitím provedl kontrolu místní dodavatel vodohospodářských služeb, který rovněž pojal podezření, že hotel do moře vypouští odpadní vody. „Inspekce zaznamenala výstup potrubí na stěně hotelu se stopami odpadní vody. Vzhledem k barvě a zápachu existuje podezření na únik fekální vody,“ konstatovali kontroloři.


Vodohospodářský podnik vyzval hotel k neprodlenému zjednání nápravy. V opačném případě jej prý odpojí od vodovodní sítě.

Toto se nestalo


Vedení hotelu se ale k nařčením staví odmítavě. Nejprve se nechtělo k věci vyjadřovat, po zveřejnění videa ale reagovalo prohlášením, že za celou éru jejich podnikání nikdy k ničemu takovému nedošlo. 


„Naše podnikání závisí na čistotě zátoky a nikdy bychom neudělali nic, co by ji ohrozilo. Čisté životní prostředí je naší prioritou a uděláme vše pro to, abychom odstranili všechny pochybnosti. Pokud laboratorní testy náhodou ukážou, že došlo ke znečištění, situaci napravíme,“ stojí v prohlášení vedení hotelu.

Domů
Sdílet
Diskuse